България отделя 1,43% от БВП за отбрана без разходите за

...
България отделя 1,43% от БВП за отбрана без разходите за
Коментари Харесай

НАТО: България отделя за отбрана 1,43% от БВП

България отделя 1,43% от Брутният вътрешен продукт за защита без разноските за пенсии на военни. Това излиза наяве от Годишния отчет на Алианса за това какъв брой харчат съдружниците. Къде е България в НАТО и бъдещето на Алианса - полемика на тази тематика събра военни, политици и студенти в Народното събрание, които дискутираха изгодите от участието ни в Северноатлантическия алианс.

На 18 март 2004 година, за първи път в един и същи ден, Народното събрание гласоподава на две четения Закона за участието на България в НАТО, президентът издава декрет, а " Държавен вестник " го обнародва. Само 11 дни по-късно България публично става член на Северноатлантическия алианс.

15 години по-късно България е предан член на НАТО и модернизира въоръжените си сили: с трите огромни плана за нов аероплан, кораби и бронирани машини.
Ген. Константин Попов, ръководител на Комисията по защита в Народното събрание: Имаме План за увеличение на бюджета за защита до 2%. С 10% се усилиха възнагражденията на хората в Министерството на защитата. И със 100% беше повишен бюджетът за финансови разноски. Това в никакъв случай не се е случвало преди.
България откри пътя и на Северна Македония към НАТО. Участваме и в Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз за взаимни отбранителни планове, което повдига главен въпрос:
Джема Грозданова, ръководител на Комисията по външна политика в Народното събрание: Дали да работим в посока на европейска войска, паралелна на НАТО, или новите структури да се изградят като допълващи формирования на Алианса?
От военно-политически съюз НАТО последователно се трансформира във високотехнологична среда на съдействие и България би трябвало да взе участие, съгласно специалистите.
Доц. Антоний Гълъбов, социолог и политолог: Практически прехвърлянето на опит и технологии е не по-малко значим аспект на сигурността, в сравнение с съществуването на въоръжение и военни качества.
Според ръководителя на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров, Българската войска е по-слаба. И попита - какви са изгодите от участието?
Волен Сидеров, ръководител на ПГ на " Обединените патриоти ": Аз не виждам такива. Нашата войска е по-слаба, по-зле въоръжена, ние не сме по-сигурни отпреди 30 години. Сега нямаме никакво оръжие, само че сме в НАТО. И това би трябвало да провокира наслада единствено по себе си.
Според Годишния отчет на НАТО за разноските за защита на страните членки, България е на 14-о място. От 28 съдружници, единствено 7 страни надвишават прага от 2%.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР