България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла

...
България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла
Коментари Харесай

Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония

България от дълго време е признала актуалните политически действителности, постоянно е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония и в никакъв случай не е имала териториални искания и в никакъв случай не е отказвала правото на самоидентификация на нейните жители. Това сподели в изказване вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на след среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според Захариева внушения в противоположната посока са неправилни. Тя добави, че както България е признала актуалните действителности, по този начин е редно и Северна Македония да признае историческите действителности, свързани с процеса на основаване на новата национална еднаквост.

До ноември има още време. В момента екипите и в Европейска комисия от всички страни работят по план на изводи. Това, което и аз, и министър Османи, казахме, е, че в този момент ни е моментът да обновим това, което беше спряно и да реализираме прогрес, който съм уверена, че е вероятен единствено в случай че прилагаме откровен метод в нашите връзки, сподели тя.

,,Ускоряването на построяването на кулоар 8 ще бъде най-хубаво удостоверение и знак към жителите ни за волята да се свързваме, да вършим вложения, да подкрепяме бизнеса и да търгуваме един с различен. Надявам се да се преодолее известното закъснение, което има по кулоар 8. Нямаше по какъв начин да не приказваме и за COVID-19. По време на пандемията България се потвърди като откровен другар и факт е, че бяхме единствената прилежаща страна, която от самото начало останахме отворени и подпомогнахме към 17 000 македонски жители да преминат през територията на България, с цел да си стигнат у дома или да отидат, накъдето са тръгнали. В най-голямата потребност, когато всеки търсеше защитни средства за лекарите си, успяхме да дарим такива от най-високо качество и равнище, да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите жители на Република Северна Македония. Продължихме работата и по плановете, колкото и мъчно да беше'', добави министърът.

Обсъдихме и взаимното председателство на Берлинския развой. Мисля, че то е доста знаково. За първи път страна нечлен е ръководител на този развой. За първи път две страни са съпредседатели на този развой. Убедена съм, че на Срещата на върха на 10-и идващия месец още веднъж Европейски Съюз ще даде доста мощен знак за поддръжка на страните от Западните Балкани и се веселя, че това ще се случи тъкмо от София. Мисля, че бъдеще, построено на взаимно доверие и съблюдаване на поетите задължения, е от изгода и за двете страни. С мъдрост, кураж, воля ще преодолеем известното закъснение и както се разбрахме и с министър Османи ще създадем съответен проект във всички сфери на работа: енергетика, околна среда, защита, стопанска система, превоз и това, за което сме се договорили, изясни вицепремиерът.

,,Знам, че всяка вест е вест за три дни, само че аз ще си разреша да напомням че точно България беше страната, която за първи път от 15 години по време на първото си председателство сложи тематиката за европейската вероятност и разширението на страните от Западните Балкани като съществена тематика в европейската политика. Фактът, че положените съществени старания дават резултат, мисля, че никой няма да оспори. Вече поредност от ръководи след нашето, поредност от страни слагат като главен фокус и тематика европейската интеграция и вероятност на Западните Балкани'', добави Захариева.

Тя изрази насладата си от визитата на министъра в страната ни и го поздрави с добре пристигнал в София. По думите ѝ визитата възвръща политическия разговор на високо равнище след дълготрайно спиране.

Имаше справедливи обстоятелства: предварителни избори в Република Северна Македония, имаше COVID-19. Наистина съм щастлива да го посрещна тук. Разбира се, говорихме по телефона незабавно откакто беше определен за министър на външните работи, само че желая да го поздравя и пред медиите за новата позиция и да пожелая триумф и да потвърдя още веднъж, че се веселя, че първото му физическо посещаване двустранно е в България. Искам да уверя, че в мое лице и в лицето на българското държавно управление той има откровен другар, уточни първият ни посланик.

,,През всички тези години сме се доказвали като добър комшия и другар и се надявам това да се отразява и схваща вярно на всички места. Мисля, че бъдещите генерации няма да ни простят, аз самата не бих си дала прошка, в случай че изпуснем момента и не се върнем към осъществяването на това, което се договорихме през 2017 година, а точно Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Той отвори пътя и към НАТО, и към решението от март тази година за Европейски Съюз. Пътят към участие в Европейски Съюз, както България доста добре знае, не е незабавен. Той е обвързван с доста промени, от време на време мъчителни и зависи от самостоятелните заслуги и прецизното осъществяване на откритите критерии и условности. Ще обърна внимание на националната позиция на България по този въпрос. Тя не е нова, добре известна е. По никакъв метод не ми се желае основаването на настроения в общественото и медийното пространство да пречи на духа на същинско другарство, който усещам през днешния ден на тази среща. Уверявам ви, че за приятелите, каквато е България, е по-важно от всяка друга страна съседите ни да бъдат по пътя на демократичното развиване, промените и да бъдат съдружници в НАТО и членове на ЕС'', уточни още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР