България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с

...
България отдава ключово значение на развитието на отношенията си с
Коментари Харесай

България петимна да развива стратегическо партньорство със Саудитска Арабия

България отдава основно значение на развиването на връзките си с Кралство Саудитска Арабия . Между нашите две страни съществува сериозен капацитет за съдействие в разнообразни браншове със стратегическа значимост.

Това е декларирала министърката на външните работи Екатерина Захариева пред своя саудитски сътрудник Адел ал Джубейр, който беше на посещаване през днешния ден в София.

" Вие сте наш скъп сътрудник както по линия на многостранната дипломация, по този начин и в региона на стопанската система, вложенията, сигурността, битката с тероризма и радикализацията ", подчертала Захариева.

 Борисов засилва връзките сред България и Саудитска Арабия
Борисов засилва връзките сред България и Саудитска Арабия

С капацитет са селскостопанският бранш, бизнес парковете, индустриалните зони, развиването на инфраструктурата, туризмът и превозът

" Това е първата аудиенция на саудитски външен министър и е прелестна опция да обсъдим по какъв начин да задълбочим нашите двустранни връзки, само че и да работим дружно за оправянето с световните провокации ", сподели Адел Ал-Джубейр.

Българското държавно управление очаквало скоро и посещаване на най-високо равнище, на престолонаследника принц Мохамед Бин Салман по покана на премиера Борисов.

" Сферите, които набелязахме през днешния ден за съдействие в стопанската система, са строителство на инфраструктура, IT бранша и високите технологии, земеделието, енергетиката, обмяна на опит във връзка с роботиката . Не е инцидентно, че роботът София е първият робот с поданство и получи точно саудитско поданство ", сподели първият ни посланик.

 В Давос Борисов беседва за увеличаване стокообмена със Саудитска Арабия
В Давос Борисов беседва за увеличаване стокообмена със Саудитска Арабия

Срещата в Рияд бе чудесно начало за ползотворно съдействие

В рамките на срещата си през днешния ден Захариева и Адел Ал-Джубейр са разискали още удобните условия, които България дава за задгранични вложения. Според първия ни посланик в границите на саудитската тактика за развиване " Визия 2030 ", препоръчана от саудитския престолонаследник принц Мохамед Бин Салман, могат да се включат като реализатори разнообразни български компании, които да допринесат за реализацията ѝ.

" България държи на обичайно положителните си връзки с всички страни от Съвета за съдействие в Залива и би подкрепила всяко едно градивно изпитание за превъзмогване на показалите се през последните месеци различия сред някои от неговите членове ", посочи Захариева по време на срещата.

Захариева подчертала, че България и Саудитска Арабия са част от световната коалиция в битката с терористичната формация ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР