България отбеязва днес едно от най-значимите събития в новата си

...
България отбеязва днес едно от най-значимите събития в новата си
Коментари Харесай

Честваме 112 години Независимост


България отбеязва през днешния ден едно от най-значимите събития в новата си история – оповестяването на своята самостоятелност. На 22 септември 1908 година, 30 години след освободителната война.

Така България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство.

Политическият акт е осъществен от държавното управление на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната взаимозависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт от 1878 година

През лятото на 1908 година младотурска гражданска война в Османската империя приключва с триумф за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският контракт, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т. е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал непосредствено към император Франц-Йосиф да съгласуват дейностите си.

Същевременно българските управляващи завземат източните железници в Южна България и това води до стопански несъгласия сред България и Австро-Унгария.

Австро-Унгария афишира анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември.

В нощта против 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „ Хан Крум “ край Русе. Оттам цялото българско държавно управление и князът поемат към Търново. Царският трен, в който пътуват държавниците, прави отмора по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е оповестена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата „ Св. 40 мъченици “ - алегоричен акт на продължение на Второто българско царство.

Княз Фердинанд прочита Манифеста за оповестяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската страна.

След това министър-председателят Александър Малинов прочита още веднъж манифеста на историческия рид Царевец пред събралото се хилядно голям брой.

Трудната обстановка, която настава след нарушаването на Берлинския контракт, e сполучливо позволена. Първо била извоювана Британската империя, която слага изискването - да стартират договаряния сред българското държавно управление и Високата врата (Турция).

Преговорите стартират незабавно и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата врата желае България да заплаща огромен налог. В качеството си на министър-председател Малинов декларира, че самостоятелност не се изплаща, даже се стига до частична готовност на българската войска.

Руската империя не желае боен спор на Балканите и се заема да посредничи в договарянията. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 година, в подмяна на което Високата врата се отхвърля да желае обезщетение от България и признава независимостта ѝ. Oфициално това става на 6 април 1909 година, след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за самостоятелна страна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР