България отбелязва рекордно поскъпване на храните в целия Европейски съюз

...
България отбелязва рекордно поскъпване на храните в целия Европейски съюз
Коментари Харесай

България е на първо място в ЕС по поскъпване на храната

 България отбелязва рекордно повишаване на храните в целия Европейски съюз в интервала февруари 2019 - февруари 2020 година

Цените на дребно на съвсем всички хранителни артикули са скочили, като междинното повишаване е с цели 7,9%, демонстрират формалните данни на Европейската комисия за цените на суровините и питателните артикули.

От всички страни членки страната ни е с максимален междинен скок в цените на храната. Изпреварваме Чехия, където повишаването е с 5,8% на годишна база, Румъния, където нарастването е с 4,3%, Естония (3,4%), Унгария (3,2%) и Латвия (3,1%).

В развити пазарни стопански системи като тази на Германия и Франция годишното повишаване на храните е едвам 1,2 на 100 и надлежно 1,1 на 100. За последната една година месото е поскъпнало с близо 19%, като евентуалната причина за това е насилственото евтаназиране на хиляди свине поради епидемията от Африканска чума по свинете. Скокът при цените на плодовете е с 11,3 на 100.

Поскъпване има при хляба, рибата и морските блага, млякото, сиренето, яйцата, олиото и захарта. В прилежаща Гърция обаче цените са паднали с 4,1% на годишна база, поевтиняване регистрират в Ирландия, Италия, Кипър, Португалия и Финландия, написа уеб сайтът Агроновините. Осезаем скок в цените на редица хранителни артикули е маркиран у нас за последните две седмици, демонстрира информация на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

От 16 март от този петък доматите от 2, 25 лева за кг към този момент костват 2, 83 лева,картофи - от 0,89 ст. към този момент са 1,24 лева,лимоните-от 2,44 лева се подвигнаха на 3,35 лева При главните хранителни артикули смяна в цените се следи при захарта, скумрията и свинското,като последното е поскъпнало със 70 ст. за кг.

Търговци означават,че нервността от презапасяването е отминала, само че цените остават повишени при месните артикули, консервите,както и на главните артикули като олио, масло, ориз и макарони.

Цената на брашното пък се е нараснала с към 10%. Някои от клиентите не гледат цените, а пазарят каквото им е належащо даже да има нарастване. В зеленчуковите магазини най-търсени са лимоните и джинджифилът.

Цените им са скочили с над 50 % за две седмици, регистрират търговци. Други клиенти на магазините считат, че цените на някои от продуктите са спекулативни. Според търговците цените в магазините се покачват по веригата поради скока на тържищата и при вносителите. На Софийската стокова борса цената на питателните артикули върви надолу. Това разгласи пред Българска национална телевизия Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Сред поевтиняващите той изреди пшеницата, царевицата, слънчогледа, а също и брашното. Задържа се цената на млечните артикули - кашкавал, сирене. Яйцата резервират цената си. Има повишаване при месото и цитрусовите плодове, уточни той.

“Няма да се учудя, в случай че при някои хранителни артикули се забележи по-продължително понижаване на цените, защото съм очевидец на едно презапасяване на популацията, купуваха се доста огромни количества хранителни артикули, аз съм уверен, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в идната седмица покупателната интензивност ще намалее “, предвижда той. Обясни, че когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да понижат цената, с цел да продадат останалите артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР