България отбелязва днес 143 години от героичната гибел на поета-революционер

...
България отбелязва днес 143 години от героичната гибел на поета-революционер
Коментари Харесай

143 години от героичната гибел на Христо Ботев

България отбелязва през днешния ден 143 години от героичната крах на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета във Враца.

На 17 май 1876 година по остарял жанр поетът бунтовник Христо Ботев принуждава капитана на кораба " Радецки " да спре до Козлодуй и се насочва към Врачанския балкан с четата си.

Войвода на четата е поетът-революционер Христо Ботев, за който любовта към родината е над всичко. " Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави " - уверен е той. Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския транспортен съд " Радецки " от разнообразни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите облекла в сякаш градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев принуждава капитана да смъкна въстаниците при Козлодуй.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на поета да възпламени искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в борба за избавление на България угасва на 1 юни (20 май по остарял стил). Тогава, след тежък пердах във Врачанския Балкан, на мръкване един изстрел покосява Ботев.

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година - връх в освободителните битки на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване провокира необятен интернационален отзив и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 година

2 юни за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година, а публично - от 1901 година на връх Вола.

Събитията във връзка Деня на Ботев започнаха вечерта на 1 юни с тържествена заря-проверка на площад " Христо Ботев " във Враца и слово на президента Румен Радев. Такава имаше и в родния град на Ботев - Калофер, а също - в Хасково, Кърджали и Павел баня.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР