България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия

...
България отбелязва днес 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия
Коментари Харесай

Традиционно най-големите тържества за съединението са в Пловдив


България отбелязва през днешния ден 133-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата по традиция е Пловдив. Празникът ще стартира в катедралния храм „ Света Богородица “, където митрополит Николай ще отслужи молебен, съобщи БНР.

Специално послание към жителите на Пловдив за празника направиха кметът на града Иван Тотев и ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова. 

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция  членове на Комитет „ Родолюбие “ ще пресъздадат пред военния клуб  част от историческите събития – завземането на конака и  арестуването на военачалник губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския скришен централен революционен комитет, с което се афишира, че Румелийското държавно управление е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Отворена за безвъзмездни визити ще е непрекъснатата музейна експозиция, отдадена на  Съединението, „ където всеки може да усети духа на това време “, споделя шефът на Историческия музей Стефан Шивачев.

„ Основният урок на Съединението е, че всички българи, като се стартира от революционерите, цялото пловдивско общество, министър-председателят Петко Каравелов, ръководителят на Народното събрание Стефан Стамболов, българският княз Александър I, цялата българска войска, застават като един след оповестяването на Съединението в отбрана на Съединението “, сподели той.

В музея вечерта публично ще бъде открита и изложбата „ Пловдив в културната история на България “.

Кулминацията на празника ще е тържествената заря инспекция пред паметника на площад „ Съединение ”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава директно от 20:30 часа.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението ще стартира в 11:30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

В церемониите ще вземат участие Националната гвардейска част и вокален отбор " България ". В цялата страна военни ще се включат в церемониите по отбелязването на годишнината от Съединението.

В кулминационната точка на тържествата в Пловдив на зарята инспекция ще вземат участие пет блока от гарнизона в Пловдив. 

Представителният блок от авиобаза " Безмер " пък ще взе участие в тържествената инспекция в Ямбол. 

Военнослужещите от гарнизон Шумен ще поднесат венци и цветя пред паметника на починалите във войните шуменци.

Представителният духов оркестър на военноморските сили, почетният часовой на Военноморското учебно заведение ще вземат участие в ритуалите във Варна. 

В Бургас ще има боен обред по полагане на венци и цветя на паметника на 24-ти черноморски полк пред постройката на Военния клуб. С присъединяване на представителна част от Военноморските сили, военни ще вземат участие и в ритуалите в Стара Загора, Чирпан, Плевен, Горна Оряховица, Хасково и Сливен. 

В Плевен ще отбележат Съединението на България с церемониален обред и концерт. В памет на починалите в Сръбско-българската война 1885 година ще бъде отслужена панихида.

„ Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември, ще бъде празнуван по традиция пред паметника на Четвърта пехотна плевенска дивизия в Градската градина. Тържественият обред стартира  в 11:00 часа с присъединяване на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен. В Регионалния исторически музей се пази единственото по рода си знаме реликва, историкът Стефка Григорова, шеф отдел просвета добавя:

" Това знаме е взело участие в боевете при Сливница на Никополската чета от елементарен червен плат, само че с доста мощен текст, който демонстрира мисленето на нашите предци - " Малко сме на брой, мощни сме в пердах. Съединение или гибел ". Знамето е едно от скъпите експонати в сбирката на българските бойни флагове ". 

По мотив забележимата дата, вечерта от 20:30 часа, на сцена „ Водна каскада ” ще се състои празничен концерт на Северняшкия отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев ”.

В Ямбол Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде маркиран с признателен молебен и празнично шествие. 

В Музея на бойната популярност " 6 септември " е разгласен за Ден на отворените порти. В музея има доста забавни експонати от времето на Съединението, изясни шефът офицерът от запаса подполковник Милчо Начев:

" От Съединението могат да бъдат видени пушките, които са през този интервал, които са употребявани, " Манлихер " главно, закупен за българската войска, както и герданите, които са подарени на българската армия след Освобождението. Могат да бъдат видени униформите, които са употребявани през този интервал, каски, съоръжение. "

Музеят ще остане отворен до 17:00 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР