България отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма на

...
България отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма на
Коментари Харесай

1 февруари - денят, в който почитаме жертвите на комунистическия режим

България отбелязва Деня на респект към жертвите на комунизма на 1 февруари - датата, на която през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на 147 души от държавния и интелектуалния хайлайф на Царство България.

Убити са тримата регенти на малолетния цар Симеон II, 67 депутати, над 20 министри, трима министър председатели от военния интервал, десетки офицери, магистрати, журналисти и издатели на вестници.

Над 2700 души са екзекутирани по-късно по силата на присъдите на така наречен Народен съд, проведен от държавното управление на Кимон Георгиев, взел властта с прелом на 9 септември 1944 година в окупирана от Съветската войска България.

Много от упрекнатите и задържани от Народния съд изчезват безследно още преди присъдата им да бъде произнесена.

Десетки хиляди души са изселени единствено за няколко месеца.

Затвор е налаган даже за бележити персони с исторически заслуги за България като някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Пешев, който има персонален принос за спасяването на българските евреи от изтребване в нацистките концлагери. Пешев е наказан за " фашистка активност и антисемитизъм " и е освободен едвам откакто еврейската общественост се застъпва за него пред доминираната от комунистите власт на Отечествен фронт.

Денят за респект на жертвите на комунизма - 1 февруари, се отбелязва в България за 13-та година, откакто бе основан по самодейност на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

През 2000 година България одобри специфичен закон, който афишира комунистическия режим в България за незаконен, а Българската комунистическа партия - за виновна за ръководството сред 1944 и 1989 година, довело страната до национална злополука.

В закона са разказани и някои от закононарушенията на комунистическия наказателен уред против жителите на България, отвън нарушаването на цивилен права, отнемането на всяка опция за независимост на словото и нарушаванията на съществени правила на правовата страна:
изтезания, безчовечен затворнически режим, лагери за насилствен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;лишаване от право на собственост;възпрепятстване и възбрана за приемане на обучение и практикуване на професия;възпрепятстване на свободното придвижване във и отвън страната;лишаване от гражданство;
Всички дейности на лица, които през посочения интервал са били ориентирани към опозиция и отменяне на комунистическия режим и неговата идеология, са обективни, морално оправдани и почтени за респект, одобряват депутатите в закона, който е в действие и до през днешния ден и в никакъв случай до момента не е променян.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР