България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на Свободата

...
България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на Свободата
Коментари Харесай

Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски

България отбелязва 145 години от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски. Прекланяме се пред живота и делото на индивида, подстрекател на генерации българи. Днес възпоменателни церемонии имаше в цялата страна.

Народният лидер и идеолог - Васил Левски остава в историята със своя самоуверен героизъм, само че и със своите прозрения - думи и хрумвания, годни и до през днешния ден. През целия ден на паметника на Апостола се стичаха хора, а часовой от млади родолюбци стоеше на пост. Обичан наследник на народа - по този начин го назоваха.

Върволица от хора пред паметника на Апостола - всеки с цвете в ръка.. стопира и свежда глава в символ на респект.

-За нас Левски е най-велият човек на земята.
Антон: Смел човек, който обича своя роден край. Венцислав Иванов: Лично като българин се гордея с това, което той е направил за родината. Гергана: Няма да имаме такава страна както сега, в случай че не е бил той и такива хора като него да се борят за освобождението на България. Филип Благоев - клуб,,Млади възрожденци ": Той е жертвал целия си живот, с цел да помогне на народа и това заслужава почитание. Кирка Евгениева: Светъл облик - най-великият човек.
Хората пред паметника бяха безапелационни - Левски се трансформира в сплотяващия знак на народа през всичките тези 145 години.

,,Ние тъгуваме за един светец-революционер, тъй като в сърцата на българите няма нещо по-свято от Левски,, - това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с унгарския министър председател Виктор Орбан. В знак на почитание и респект Борисов и Орбан сервираха и цветя тук пред паметника на Левски в столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова акцентира в словото си, че през днешния ден всеки от нас пази монумент на Левски в сърцето си.

По време на формалната възпоменателна гала президентът Румен Радев акцентира в слово си, че днешните българи сме призвани с нашите дружни старания да сбъднем идеала на Левски - поради него, поради себе си и поради децата.
Румен Радев - президент на България: Идеалът на Левски за чиста и свята република е дълготрайна стратегия. Много време трябваше, с цел да стане България република. А какъв брой още ще би трябвало, с цел да стане тя чиста и свята? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност, от нашата гражданска позиция. Битката за правда и правдивост е задача на всяко потомство. Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички жители, а не на шепа хора.  © Българска телеграфна агенция  Румен Радев: Призвани сме с дружни старания да сбъднем идеала на Левски Румен Радев: Призвани сме с дружни старания да сбъднем идеала на Левски
Днес сме република, само че чиста ли, свята ли? Циниците одобряват тези въпроси с пренебрежение, както други в тези години вземат Апостола за луда глава и фантазия...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР