България отбелязва 120 години от гибелта на големия български революционер

...
България отбелязва 120 години от гибелта на големия български революционер
Коментари Харесай

120 години от гибелта на Гоце Делчев

България отбелязва 120 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев. Паметта му ще бъде почетена с разнообразни прояви в страната. Президентът Румен Радев ще взе участие в честванията в град Гоце Делчев.

Наричат го безсмъртния Апостол, поради огнения дух, съчетал по нещо от Левски и Раковски. Роден за лидер, Гоце Делчев е измежду най-значимите персони в българската история, посветил живота си на фантазията за Обединена България. Преподава български език в Щип и в Банско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация, която развива дейна активност в Одринска Тракия, с помощта на напъните на Гоце Делчев. Загива в стълкновение с турска потеря край село Баница на 4 май 1903 година, по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. След 1944 година костите на Гоце Делчев са преместени в Скопие в двора на църквата „ Свети Спас “.

120-ата годишнина от гибелта на революционера ще бъде маркирана с разнообразни прояви. В Благоевград, където е мемориалът-костница на Делчевия жанр и учебното заведение, правоприемник на Българската мъжка гимназия в Солун, чийто ученик е Гоце Делчев, ще почетат паметта му с разнообразни събития. Сред тях: възпоменателно шествие и обред по полагане на венци и цветя на паметника на площад „ Македония “ в Благоевград.

В честванията в град Гоце Делчев ще взе участие президентът Румен Радев. Държавният глава ще участва на заупокойна молитва в катедралния храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. От 20 часа пред паметника на революционера на централния площад в града президентът ще взе участие в заря-проверка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР