България отбелязва 120 години от гибелта на големия български революционер

...
България отбелязва 120 години от гибелта на големия български революционер
Коментари Харесай

`120 години от гибелта на Гоце Делчев

България отбелязва 120 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев. Паметта му ще бъде почетена с разнообразни прояви в страната. Президентът Румен Радев ще взе участие в честванията в град Гоце Делчев. 

Наричат го безсмъртния Апостол, поради огнения дух, съчетал по нещо от Левски и Раковски. Роден за лидер, Гоце Делчев е измежду най-значимите персони в българската история, посветил живота си на фантазията за Обединена България. Преподава български език в Щип и в Банско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация, която развива дейна активност в Одринска Тракия, с помощта на напъните на Гоце Делчев. Загива в стълкновение с турска потеря край село Баница на 4 май 1903 година, по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. След 1944 година костите на Гоце Делчев са преместени в Скопие в двора на църквата „ Свети Спас “.  

120-ата годишнина от гибелта на революционера ще бъде маркирана с разнообразни прояви. В Благоевград, където е мемориалът-костница на Делчевия жанр и училището, правоприемник на Българската мъжка гимназия в Солун, чийто ученик е Гоце Делчев, ще почетат паметта му с разнообразни събития. Сред тях: възпоменателно шествие и обред по полагане на венци и цветя на паметника на площад „ Македония “ в Благоевград.

В честванията в град Гоце Делчев ще взе участие президентът Румен Радев. Държавният глава ще участва на заупокойна молитва в катедралния храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. От 20 часа пред паметника на революционера на централния площад в града президентът ще взе участие в заря-проверка.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР