България от 20-те и 30-те години на миналия век и

...
България от 20-те и 30-те години на миналия век и
Коментари Харесай

Антонина Стоянова води „България през стъклото на времето“ в Рим

България от 20-те и 30-те години на предишния век и връзката с Италия от това време са в центъра на изложбата „ България през стъклото на времето “, която гостува на Музея на Рим в Трастевере от 12 декември до 12 януари 2020 година

След изключителния триумф на експозицията напролет  в Националната художествена изложба „ Квадрат 500 “ в София, римското издание е в чест на 140-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред България и Италия. Тази годишнина съответствува с различен значим празник - 140 години  от определянето на София за столица на България.

В експозицията по интерактивен метод с 3 D мапинг, триизмерни проекции,  мултисензорни резултати и анимации са показани 36 достоверни стъклени плаки от фамилното завещание на фамилия Близнаков. Изложбата се провежда взаимно с Общината на  Рим и с партньорското подпомагане на Софийска столична община. Тя е основана и проведена от Фондация „ Ценности “ на Антонина Стоянова под патронажа на Посолството на България в Италия и изключителния и пълномощен дипломат Тодор Стоянов , в съдействие с Българския културен институт в Рим като част от Комуникационната тактика на Република България за Европейски Съюз за 2019 година

Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева премислят българския изложбен план в мултимедийно измерение. Новият прочит ще изненада италианската аудитория с виртуална действителност, QR кодове и триизмерни проекции. Старите стъклени плаки оживяват в съвременна софтуерна форма в контрастност с битовите им сюжети. И по този начин усилват така и така мощното им прочувствено влияние.

Зрителят ще предприеме вълнуващо странствуване в бита и нравите на България от преди 100 години. 36-те фотографски плаки показват епохата, в която са направени  от историческа, етнографска и географска позиция. Прожектирани по стените на музея, стъклените плаки разкриват пейзажи и традиции от България от 20-те и 30-те години на ХХ век. Тези старинни фотографски находки са били съхранявани увити в избледнели машинописни листове  – дипломатически преписки, бюлетини на Ройтерс и Българска телеграфна агенция от  30-те години на предишния век. Най-интересните вести, разказващи за превратностите в Европа от това време, са отпечатани в тогавашния вестникарски формат и са част от изложбата.

Историята, залегнала в изложбата превзема въображението. Всичко стартира, когато Надежда Близнаков Де Микели Витури , италианска аристократка от български генезис, се среща през 1998 година с Антонина Стоянова, по това време първа дама на България. Тя й подарява фамилното богатство – 36те остарели фотографски плаки, принадлежали на дядо й   Марко Близнаков , един от създателите на пристанищната активност в страната. Младият старозагорец  завършва инженерство в Белгия и е изпратен, по волята на княз Фердинанд, да специализира пристанищно инженерство в Триест. В началото на ХХ век той към този момент е сполучлив предприемач, щастливо женен за италианката Петронила Венециани и почетен консул на България в Италия. Зет на известния публицист Итало Звево, той е част от интелектуалния, вселенски  живот на Триест от началото на века. Сред най-близките му другари е писателят Джеймс Джойс, който става учител по британски на дъщерите му. Предполага се, че

Марко Близнаков може би наел фотографи, които да снимат моменти от българското всекидневие и фрагменти от хубостта на обичаната му страна или  е получил фотографските плаки като консул на България, с цел да може да я показва уместно пред италианската аудитория.

Документалният филм „ Съкровище в сърцето “ с истинския роман на 95-годишната Надежда Близнаков за нейната житейска история е неразделна част от изложбата „ България през стъклото на времето “. Продуциран е от „ МК Продъкшън “, създатели са Милена Кънева и Ирина Дилкова . Оригиналната музика на лентата е на Николай Иванов-Ом и гайдаря Петър Янев .

В една от залите, която ще припомня салонът на Вила Венециани с  фотосите на семейство Близнаков и на Триест от началото на XIX век, българската столица София, която участва в плаките с одеве приключения градеж на Александър Невски, за своя 140 празник, ще бъде показана и посредством един успореден фото- монтаж с архивни фотоси на eмблематичните и съвременни за времето си здания отпреди век, с тези направени през днешния ден от фотографа Евгени Димитров.

Към експозицията е публикуван първокласен азбучник, с помощта на арх. Стефан Добрев и неговата издателска къща.  Задълбочените познавателни текстове на плаките, описващи българските традиции, знаци и обичаи са дело на етнолога Анелия Милушева . Румен Димитранов aрт шеф на изложбата и каталога и Георги Христов са създатели на визията и на интерактивното пресъздаване на изложбата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР