България остава в групата на скромните иноватори с подобрение 6%

...
България остава в групата на скромните иноватори с подобрение 6%
Коментари Харесай

И през 2021 г. България остава в групата на "скромните иноватори"

България остава в групата на " скромните иноватори " с усъвършенстване 6% спрямо признатата за базова 2014 година, регистрира последното издание на Европейското иновационно табло. Страната ни се подрежда измежду десетте страни членки, които са с растеж на иновационния показател под 10%. За съпоставяне - иновационният капацитет на европейските стопански системи се е подобрил приблизително с 12.5% за същия интервал.

За поредна година България не съумява да извърши националната си цел за прекосяване към по-високата категория на " умерените новатори " и да реализира 1.5% от Брутният вътрешен продукт равнище на разноските за научноизследователска и развойна активност (НИРД). На процедура изоставането на страната от междинните европейски нива продължава да се задълбочава. Това установи обичайният отчет на фондация " Приложни проучвания и връзки ", оценяващ положението и капацитета за нововъведения на българската стопанска система.
Според методиката на Европейското иновационно табло
През 2021 страната ни записва спорен прогрес по отношение на базовата 2014 година, регистрира " Иновации.БГ 2021 ":

• Разходите на бизнес бранша за изследователска и развойна активност нарастват с близо 4%. Увеличава се с 6% и заетостта в новаторски предприятия. Налице е обаче забележителен спад на иновационните разноски отвън НИРД (26%) и на иновационните разноски на един ангажиран (11%). Драстичен е спадът и на рисков капитал за започване на нов бизнес и разширение на активността, измерен като дял от Брутният вътрешен продукт, показва " Иновации.БГ 2021 ".
Реклама
• С близо 50% пораства иновационната активност на дребните и междинните предприятия, изразена в основаването на нови или усъвършенствани артикули. Продажбата на нови за пазара и нови за компанията произведения се усилва с 6%. Увеличение с 16% е налице и при компании, участващи в осъществяването на взаимни проучвателен планове и софтуерен трансфер с университети и с други компании.

• Заявките за регистрация на търговски марки нарастват с малко над 10%. При поръчките за дизайн обаче е налице 13% спад. Увеличеният брой на поръчките за патент с 9% не съумява да стопи забележителната разлика по отношение на средноевропейските нива по този индикатор.

• Статистиката регистрира понижение на хората с добита по-висока просветителна степен, задълбочаващи се процеси на деквалификация, невисок дял на владеещите цифрови умения и тези индикатори не се усъвършенстват по отношение на 2014 година В същото време броят на предприятията, които обезпечават образование в региона на ИКТ, понижава с 30%, а общият брой на хората, включени в образование през целия живот, спада с 20%. Също с 20% понижава броят на придобилите просветителна и научна степен " лекар ", а спадът при тези с висше обучение е 4%.

" Обобщените данни за иновационния показател на България според методологията на Европейското иновационно табло демонстрират постепенно, само че стабилно възстановяване, само че все пак на процедура националната иновационна система на страната не се отличава със сравнителни преимущества на фона на останалите страни - членки на Европейски Съюз. Напредъкът от близо 90% над междинното за Европейски Съюз в създаването на екологични технологии, измерен като дял на предпазените с патент изобретения, е съпроводен от спад на същия индикатор по отношение на нивата за 2014 година и с едно от най-високите равнища на замърсяване на въздуха в Европа.
Реклама
Другите две области, в които страната има изпреварващи позиции - поръчки за регистрация на търговски марки и на дизайн, са удостоверение по-скоро за нискотехнологична иновативност и са съпроводени от мощно изразено закъснение при поръчките за патент - индикатор, който мери софтуерния прогрес на международно ниво ", разяснява за " Капитал " проф. доктор Теодора Георгиева, ръководител на експертния съвет по нововъведения към фондация " Приложни проучвания и връзки " и един от създателите на " Иновации.БГ 2021 ".
Според Глобалния иновационен показател
През 2021 година България се изкачва с две места напред в класацията на Глобалния иновационен показател и е 35-а измежду 132 страни. След 2013 година това е най-хубавото показване на страната според методологията на Световната организация по интелектуална благосъстоятелност (СОИС), която покрива 81 знака. В най-голяма степен това се дължи на индикаторите за предпазени потребни модели, търговски марки и дизайн, както и на износа на високотехнологични артикули, услуги на ИКТ бранша и изобретателните промишлености, регистрира " Иновации.БГ 2021 ".

Иновационният показател от 42.4 точки слага България на второ място след Китай в групата на страните с по-висок междинен приход на човек от популацията (upper middle-income group). В рамките на Европейски Съюз на по-ниски позиции остават Словакия (40.2), Латвия (40), Литва (39.9), Полша (39.9), Хърватия (37.3), Гърция (36.3) и Румъния (35.6).

" Представянето на България в Глобалния иновационен показател удостоверява резултатите от Европейското иновационно табло за ниските и влошаващи се индикатори за човешки запаси. На фона на растежа от 2% на годишна основа по сумарния индикатор за човешки запаси и проучвания смяната по отношение на 2013 година е отрицателна с 11%. Във всички останали области е налице растеж на сумарните знаци. Макар и подобряващи се, индикаторите за пазарна среда не престават да са сред главните сравнителни дефекти на страната. Проблематичен остава дoстъпът на предприятията до външен финансов запас, в това число кредитиране, микрофинансиране, вложения и рисков капитал ", обобщава проф. доктор Теодора Георгиева.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Икономика 3 Климат 1 Енергетика 2 Икономика 3 Климат 1 Енергетика 2 Енергетика Реклама Защита на интелектуална благосъстоятелност
През спешната 2020 година Патентното ведомство е издало 216 български патента, което е нов връх след 2000 година и продължение на стартиралата след 2015 година наклонност на непрекъснат растеж на патентната интензивност на български изобретатели, регистрира " Иновации.БГ 2021 ". Малко над половината от патентната интензивност на бизнеса (53%) е съсредоточена в София. Далеч обратно остават Пловдив и Варна.

През последните три години е налице извънредно мощен растеж на патентната интензивност от страна на Българска академия на науките. През 2020 година са регистрирани рекордните 51 патента на осем института на академията, а за последните три години патентите са 133 - над 52% от патентната интензивност на Българска академия на науките за целия 20-годишен интервал, показва отчетът.

С най-голям резултат в региона на закрилата на интелектуална благосъстоятелност както в границите на Българска академия на науките, по този начин и за страната е Институтът по роботика. Негово владеене са 27 от новоиздадените патенти на Българска академия на науките през 2020 година, които са част от общо 106 патента на института без значение от неговите организационни трансформации, или близо 42% от всички патенти на Българска академия на науките през последните 20 години.

Висшите учебни заведения в страната обаче са с по-скромни реформаторски достижения. Едва четири ВУЗ-а са с регистриран патент за откритие през 2020 година - Техническият университет, Варна, с 2 патента, както и Техническият университет, Габрово, Университетът за национално и международно стопанство и Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи с по 1 патент, показва " Иновации.БГ 2021 ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
След 2007 година ползата на българските патентопритежатели в чужбина е ориентиран основно към пазара на Съединените щати - от предоставените през 2019 година защитни документи отвън България половината са регистрирани в Службата за патенти и търговски марки на Съединени американски щати (USPTO). Далеч обратно с 14% са издадените патенти от Европейското патентно ведомство, следвани от офисите в Китай (6%), Русия (5%), Южна Корея и Южна Африка с по 4.5% и Япония с 4%. В Съединени американски щати настоящите патенти на български изобретатели са 466. Далеч обратно с 59 патента са Англия, Китай (38), Швейцария (31), Япония (24) и Русия (22). Пазарите на две страни на Западните Балкани също съставляват интерес за българските патентодържатели - Северна Македония (3) и Сърбия (2).

През 2020 година потребните модели (наричани още " дребни изобретения " ) остават желан инструмент за протекция на ново софтуерно познание. Заявките за потребни модели през 2020 са 542 (от които 3 са подадени от задгранични заявители) и надвишават над два пъти поръчките за патент (246). С едвам 2 броя се усилват поръчките за нови сортове растения и породи животни през 2020 година, като доближават общо 27. Тези стойности обаче са надалеч от пиковите достижения през интервала до 2010 година, когато поръчките са до 85 на година, установи " Иновации.БГ 2021 ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР