България остава в челната тройка на държавите в ЕС с

...
България остава в челната тройка на държавите в ЕС с
Коментари Харесай

България е в топ 3 в ЕС по нисък дълг и висок излишък

България остава в челната тройка на страните в Европейски Съюз с най-нисък обществен дълг и максимален бюджетен остатък, излиза наяве от данни на Евростат.

В половината от страните членки на Европейски Съюз се регистрира бюджетен остатък през второто тримесечие на 2019 година По този индикатор България си поделя втората позиция с Дания и Холандия, които също имат остатък от 2.3% от Брутният вътрешен продукт. Номер едно по този индикатор е Люксембург с остатък в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт.

Най-голям бюджетен недостиг, преизпълнен 3% от Брутният вътрешен продукт, имат Румъния (бюджетен недостиг в размер на 4.5%), Франция (3.4%) и Англия (3.1%).

По отношение на държавния дълг през второто тримесечие на годината България е на трето място измежду всички 28 страни членки на Европейски Съюз с най-ниски равнища на дълга (20.4% от БВП). По-напред са единствено Естония (с дълг от едвам 9.3%) и Люксембург (20.3%).

15 европейски страни имат държавен дълг, преизпълнен европейския предел в размер на 60% от Брутният вътрешен продукт, като най-високи са равнищата на дълга в Гърция (180.2% от БВП), Италия (138%), Португалия (121.2%), Кипър (107.2%), Белгия (104.7%), Франция (99.6% от БВП) и Испания (98.9%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР