България остава страната с най-високо ниво на корупция в целия

...
България остава страната с най-високо ниво на корупция в целия
Коментари Харесай

България остава най-корумпирана държава в ЕС

България остава страната с най-високо равнище на корупция в целия Европейски съюз, съгласно годишния показател за усещане на корупцията на " Трансперънси Интенешънъл " за 2019 година Страната ни получава 43 точки по скалата от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско равнище на корупция.

Малко пред нас по този индикатор са Румъния (44) и Унгария (44).

Тенденцията е от 2012 година да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място, уточни Калин Славов, изпълнителен шеф на асоциация „ Прозрачност без граници ", пред БНР.

В международен мащаб страната ни се е изкачила от 77-о до 74-о място в класацията на „ Трансперънси интернешънъл ".

„ Нашата стойност на показателя е на половина от тази на Дания, която има 87 стойност на показателя, което демонстрира, че това е страната (заедно с Нова Зеландия) с най-хубава позиция във връзка с битка с корупцията - тези две страни оглавяват класацията ", означи Славов.

Според него главните аргументи, на които се дължи тази наклонност за България, са основни стълбове като независимост на медиите, доверие в изборния развой и метода на неговото реализиране, финансиране на политическите партии, назначенията в обществените институции и не на последно място върховенството на закона.

Като цяло Западна Европа и Европейски Съюз са измежду водещите страни във връзка с битката с корупцията, показва отчетът. 14 от най-добре представящите се 20 страни в тазгодишния показател са от Западна Европа и Европейския съюз (ЕС), в това число девет страни единствено от Европейски Съюз.

Въпреки че е район с най-хубави резултати, със междинен резултат 66 от 100, Западна Европа и Европейски Съюз не са ваксинирани против корупцията.

Със 87 точки Дания е страната с най-висока оценка в района, следвана от Финландия (86), Швеция (85) и Швейцария (85).

Дания, дружно с Нова Зеландия, държат първото място като страните с най-ниско усещане за корупция в света. Номер 3 е Финландия, номер 4 са Швейцария и Сингапур. Топ 10 допълват Норвегия, Нидерландия, Люксембург и Германия са с равни точки.

Тазгодишният показател за разбиране на корупцията (CPI) разкрива, че множеството страни демонстрират малко или съвсем никакво усъвършенстване в битката с корупцията.

Анализът също по този начин демонстрира, че корупцията е по-разпространена в страни, в които огромните пари могат свободно да се вливат в изборни акции и където държавните управления слушат единствено гласовете на богати персони с избрани връзки, показват от " Трансперънси ".

Индексът класира 180 страни и територии съгласно техните равнища на корупция в обществения бранш, съгласно специалисти и предприемачи. Повече от две трети страни имат резултат под 50 по отношение на показателя на тази година със междинен резултат едвам 43 (толкова е резултатът на България). Подобно на предходните години, данните демонстрират, че макар прочут прогрес, множеството страни към момента не съумяват да се оправят дейно с корупцията в обществения бранш.

В дъното на класацията са Сомалия, Южен Судан и Сирия с резултати надлежно 9, 12 и 13. Тези страни са следвани от близко от Йемен (15), Венецуела (16), Судан (16), Екваториална Гвинея (16) и Афганистан (16).

През последните 8м години единствено 22 страни доста усъвършенстват оценките си в показателя, в това число Гърция, Гвиана и Естония. За същия интервал 21 страни доста понижават своите резултати, в това число Канада, Австралия и Никарагуа. В останалите 137 страни равнищата на корупция демонстрират съвсем никаква смяна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР