България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на

...
България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на
Коментари Харесай

„Фрийдъм хаус“: Демократичните показатели на България се влошават

България остава полуконсолидирана народна власт, макар че има леко утежняване на индикаторите спрямо предходната година. Това демонстрира годишният отчет за страни в преход на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация „ Фрийдъм хаус “ (Freedom House).
В него България е с намален % на народна власт - от 60% година по-рано на 58,93% (при 100% максимум), а оценката на спазване на демократичните полезности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото равнище на либерален прогрес. Миналата година този индикатор е бил 4,61.

Рейтингът на изборния развой в страната е намалял за година от 5,75 на 5,50, откакто промените в изборната рамка са разрешили да се усили въздействието на профилираните ползи и след неуспеха да се прегледа въпроса за прозрачността и изборите.

Рейтингът на самостоятелните медии е понижен от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния бранш, политическата интервенция в работата на публичните телевизионни оператори и издевателството на сериозни публицисти от страна на прокуратурата и държавните чиновници, показва „ Фрийдъм хаус “.

Американската Неправителствени организации регистрира като цяло „ замайващ либерален срив “ в огромна част от 29-те страни, които изследва от Централна Европа до Централна Азия. България е класирана осма, като я изпреварват Естония, Словения, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Полша. С по-лоши индикатори са Румъния, Хърватия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония.

Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се трансформира в полуконсолидирана народна власт, до момента в който Унгария, Сърбия и Черна гора са напуснали напълно категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими. В отчета се показва, че членката на Европейски Съюз Унгария има най-големия срив за 25-те години, откогато „ Фрийдъм хаус “ разгласява отчета си „ Нации в преход “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР