България остава на последно място по брой донори на един

...
България остава на последно място по брой донори на един
Коментари Харесай

Трансплантационни хирурзи: България остава на последно място по брой донори

България остава на последно място по брой донори на един милион души население, само че това е учредителен проблем на здравната система, а не отразява нежеланието на обществото да се пристъпва към донорство. Това обявиха в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия водещите трансплантационни хирурзи от ВМА проф. Никола Владов и доцент Ивелин Такоров.

България към момента е на последно място по брой донори на 1 млн. души и вбъдеще това надали ще се промени. Донорството е функционалност на цялостната система на опазването на здравето, а тя не е в изключително положително положение. Това посочи проф. Никола Владов, шеф на клиниката само че чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА.
проф. Никола Владов, шеф на клиниката само че чернодробно-панкреатична хирургия във ВМА: В България има прелестни екипи по трансплантация и резултатите са безусловно съпоставими с тези от страните по света. Процентът на умрелите и следоперативните затруднения е безусловно сравним. Не е сравним само броят на донорите на един милион души население.
Когато една система се остави да работи без надзор, тя елементарно запада. Агенцията по трансплантацията е ортганът, който би трябвало да изисква от реанимационните звена по-скоро да се осъществят донори, а сега всичко почива на доброволни начала, съобщи доцент Ивелин Такаров, началник на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.
доцент Ивелин Такоров, началник на Клиниката по коремна хирургия във ВМА: Ако погледнете на картата, всички донори идват от няколко трансплантационни центъра.
Проф. Владов акцентира, че към момента не е била проведена среща с новия шеф на Изпълнителната организация по трансплантация.

Проблемът с дребното донори е чисто учредителен, а не е проблем на обществото, защото през последните години няма осъществен отвод на близки на умрял с мозъчна гибел, посочи доцент Такоров.
 Джони Велинов - 10 години живот след трансплантация Джони Велинов - 10 години живот след трансплантация
Легендарният вратар на ЦСКА и на Националния тим Георги Велинов застана пред камерата ни, с цел да ни опише за втория живот, който живее след транспл...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР