България остава ангажирана с бъдещето на ОСП и след края

...
България остава ангажирана с бъдещето на ОСП и след края
Коментари Харесай

Румен Порожанов: България остава ангажирана с бъдещето на ОСП

„ България остава ангажирана с бъдещето на ОСП и след края на своя мандат като Председател на Съвета на Европейски Съюз. Готови сме да споделим насъбрания опит и да подкрепим нашите сътрудници от Австрия “. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите по време на последния Съвет на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел, управляван от България.

„ Бъдещето на тази политика след 2020 година беше един от целите на Българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тази тематика присъстваше, в по-голяма или по-малка степен, във всички работни и дискусионни формати през последните съвсем 6 месеца.

В първото тримесечие на годината напъните на моя екип и на мен самия бяха ориентирани към това Съветът да излезе с единно мнение за главните детайли на бъдещата селскостопанска политика. Приемането на заключенията на Председателството, подкрепени от 23 държави-членки беше явен сигнал към Комисията в работата й по подготовката на показаното през днешния ден законодателно предложение за бъдещето на ОСП “, акцентира Порожанов.

Министърът добави, че предлагането на комисията, оповестено на 1 юни, регистрира доста от концепциите на страните членки, показани в Заключенията.

Mинистър Порожанов обаче обърна внимание, че към момента остават доста въпроси за решение.

„ Както стана ясно и от днешната полемика, измежду тях са потребността от същинско опростяване на разпоредбите, по-голяма еластичност за страните-членки при избора си къде и по какъв начин да влагат финансирането си по линия на ОСП, навременни заплащания към фермерите, ограничения по отношение на опазването на околната среда и изменението на климата “.

Освен бъдещето на ОСП, съвещанието мина под знака на рибарството. В центъра на полемиките бе идната многогодишна финансова рамка и по-конкретно Европейският фонд за морско дело и риболовство. Съветът приветства предлагането за новия фонд и най-много ролята му да способства за реализиране на социално-икономически и екологични цели на общата политика в региона на рибарството.

Той е в размер на 6,14 милиарда евро и цели да подкрепи морската стопанска система и рибарските общности в Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР