България остана единствената врата за внос руски петрол по море

...
България остана единствената врата за внос руски петрол по море
Коментари Харесай

Морално изкривено решение. Как Лукойл се оказа големият печеливш от санкциите на ЕС

България остана единствената врата за импорт съветски нефт по море в Европа. Изключението се трансформира в проблем, а отбраната на частния интерес на една съветска компания се оказа опакован " в помощ за Украйна ".

Европейските страни взеха решение да не внасят нефт от Русия, с цел да не спонсорират войната против Украйна. България получи изключение и може да внася съветски нефт, само че не може да изнася артикули от преработката му. С едно огромно изключение - в случай че този експорт не е за Украйна.

Мотивът на Европейския съюз е, че нападнатата страна има потребност от горива, с цел да се отбранява. Засега обаче огромният печеливш не е нито българският, нито украинският консуматор. Има малко повече доходи в бюджета на България, само че огромните облаги са за съветската компания " Лукойл ".

Така се стига до парадокса, че изключението от глобите е реализирано с претекста да бъде потребно за България и за Украйна, а в действителност е най-полезно за Русия.
Как стигнахме тук
В последните няколко месеца България интензивно лобира в интерес на рафинерията на съветската компания " Лукойл “ в Бургас. Редовното държавно управление контракти изключение за страната от европейското петролно ембарго против Русия, а служебното – опцията " Лукойл “ да се възползва от него като изнася горива.

В първия случай аргументът на, че прекъсването на съветските доставки за България ще докара до повишение на цените на горивата. Независимо от контрактуваната дерогацията цените на горивата се покачиха. За да отбрани тезата, че всичко се прави поради облекчаване на потребностите и сигурността на вътрешния пазар, държавното управление на Кирил Петков одобри възбрана за експорт от България на горива, които се създават посредством преправка от съветски нефт. и щеше да засегне горивата, създадени в рафинерията “Лукойл Нефтохим ” в Бургас.

Служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев анулира тази възбрана. Служебните министри за това дали България нарушава европейското ембарго като изнася горива, създадени от съветски нефт. Аргументите на българското държавно управление бяха два. Първият, че европейските наказания не го постановат. Вторият, че това нарушава свободата на придвижване на артикули в Европейски Съюз.

Служебното държавно управление влезе в устни сделки с управлението на съветската компания в България. От " Лукойл " сложиха изискване износът на горива, създадени от съветски нефт да продължи, а в подмяна те. Така от компанията косвено признаха, че са

Три дни преди влизането в действие на европейското петролно ембарго рафинерия " Лукойл Нефтохим " да изнася безкрайно артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година

В средата на декември, от които трябваше да стане по-ясно какво значи за България петролното ембарго. Според тях страната може да изнася горива, създадени от съветски нефт, само че единствено за Украйна и в избрани случаи за страни отвън Европейски Съюз.

В идващите редове обобщаваме резултата от всички тези дейности, вследствие на които България остана единственият вход по море за съветския нефт в Европа.
Каква е изгодата за потребителите
Договореното изключение от петролното ембарго за България и обезпечаването на опция част от износа да продължи не водят до изгода за българските консуматори, разясниха специалисти.
Цената на горивата по бензиностанциите в България би трябвало да падне доста.Мартин Владимиров
„ Няма изгода за България. Ползата за България от препотвърждаването на към този момент съществуващия правилник е, че в случай че компанията се държи съответно би трябвало да наводни пазара с евтини горива. Цената на горивата по бензиностанциите в България би трябвало да падне доста ", сподели за Свободна Европа Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

" Някаква изгода има и за българския консуматор, в случай че се съди по обстоятелството, че цените на дребно сега са по-ниски от останалите страни в Европейски Съюз, въпреки и не в степен, която да отразява разликата в цената на суровия петрол ", сподели за Свободна Европа някогашният министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По-ниската цена на съветския нефт от началото на войната не се отразява на крайните цени на горивата. Точно противоположното – цените се подвигнаха.

„ От началото на 2021 година до първата седмица на декември 2022 година съветският недопечен нефт нараства от 45 евро до 51 евро на барел - или към 12%. В същото време, безоловният бензин нараства съвсем двойно - с 94 на 100, а дизелът със 137 на 100 ", сподели Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система. Богданов съпоставя и цените през първите седмици на декември на 2021 и 2022 година При по-ниска цена на петрола през 2022 година цената на бензина е с близо 20 на 100 по-висока, а на дизела с над 45 на 100.
Има ли изгода за бюджета
Договореностите имат известна изгода за бюджета, където ще има спомагателни доходи. Преди Коледа служебният вицепремиер Христо Алексиев сподели, че " Лукойл Нефтохим " е превела предплатен налог върху свръхпечалбата от 90 млн. лв.. Те се дължат поради измененията в Закона за корпоративното и подоходно облагане. Според поправките петролните и газови компании дължат 33 % налог върху свръхпечалбите си.

Тази облагата на рафинерията е от таксите, които получава за преработката на нефт. Според схемата, по която работи рафинерията, горивата са благосъстоятелност на швейцарската " Литаско ", където отиват главните доходи. " Литаско " е дъщерна компания на " Лукойл ", която е неин извънреден търговски представител за интернационалния пазар.

Според Мартин Владимиров сега " Лукойл “ генерира облага от над 3 милиарда $ годишно. " Това значи, че при 10 % корпоративен налог, в хазната тази година би трябвало да влязат към 300 млн. $ (близо 570 млн. лв., бел. ред.) “.

Според Трайчо Трайков " бюджетът би могъл да завоюва, в случай че се откри механизъм за облагане на действителните облаги на Лукойл, а потребителят - в случай че нормата на облага на продаваните в България горива бъде лимитирана до тази на създадените от вид Брент ". По думите му рисковете произтичат " най-много от обстоятелството, че големи облаги зависят от политически решения, а това от време на време води до покваряване на политическата среда ".
Кой печели от изключението за България
Печелившият от изключението от петролното ембарго, което получи България, е самата " Лукойл ". Компанията има господстващо състояние на българския пазар. Според Мартин Владимиров " Лукойл " държи към 75 на 100 от пазара на едро с горива в България.

" Тази дерогация демонстрира, че Европейският съюз е подготвен да направи компромис със личните си правила за конкуренция на пазара с горива като дава преференциално отнасяне на една частна компания да осъществя свръхпечалба от реализирането на горива за трети страни ", сподели Владимиров.

Според него, в случай че дерогацията включваше и вноса на съветски горива, а освен на съветски петрол, то тогава от това са можели да се възползват и други компании. " Получава се един юридически проблем, тъй като от дерогацията може да се възползва единствено " Лукойл ", сподели Владимиров.
Засега печели главно " Лукойл ".Трайчо Трайков
" Когато дерогацията беше извоювана, имаше разнообразни сюжети за това, по какъв начин ще се разпределят изгодите от нея. Засега печели главно " Лукойл ", тъй като получи опцията да продължава да купува суровина на доста по-ниска цена от тази на съперниците му ", сподели Трайчо Трайков.

В решението на Европейския съюз е записано, че дерогацията не разрешава износа на горива за пазарите в Европейски Съюз. " Давайки малката врата и към трети страни, се основава евентуална пробойна, която да сътвори условия за контрабанда ", сподели Владимиров. Причината е, че в процеса на пренос може да се стигне до отклонение на количества за локалния пазар.

Износът на петрол и газ обезпечава близо половината от приходите в държавния бюджет на Русия. Прогнозите са, че през 2022 година приходите от експорт на енергийни първични материали ще се усилят с близо 100 милиарда $. Високите цени на нефта и газа компенсират даже и по-малките изнесени количества.

От " Лукойл " споделиха, че към ноември 2022 година регистрират рекордни количества модифициран нефт. преработила над 7 млн. тона нефтена суровина. Това е съвсем два пъти повече спрямо 2021 година, когато са модифицирани към 4,2 млн. тона.
Има ли потребност Украйна от това
Украйна има потребност от горива, само че те могат да се доставят от разнообразни места. " Не е належащо да се върви към морално накриво решение в интерес на съветска компания, която да се третира преференциално и да се трансформира в избавител на Украйна ", сподели Владимиров. Според него твъдението, че фермерите няма да имат гориво, е пресилено.

По данни на Центъра за проучване на демокрацията " Лукойл " изнася за Украйна към 32 хиляди барела на ден. Дневното ползване в Украйна през декември 2021 година е било към 236 хиляди барела. Сега е по-малко.

България и до момента е изнасяла петролни артикули за Украйна. От началото на годината доста. Най-голям е растежът при нефтените масла, следван от газьола и междинните масла. Най-активен е бил износът през месеците юни, юли и август - след началото на войната, която Русия стартира против Украйна.

От " Лукойл " разясниха, че деветият пакет от наказания против Русия, признат от Европейски Съюз, с който се позволява експорт единствено за Украйна и за трети страни под изискване, може да ограничи работата на рафинерията в Бургас.
 Как  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР