България остана единствената държава с вечните длъжници. В момента в

...
България остана единствената държава с вечните длъжници. В момента в
Коментари Харесай

Eмил Радев: Над 600 000 изпълнителни производства има срещу физически лица

България остана единствената страна с безконечните длъжници. В момента в страната ни има над 600 000 изпълнителни производства против физически лица. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е уредник на Международна конференция за процедурите по неплатежоспособност, преструктуриране и освобождение от дълг във Варна с присъединяване и на правосъдния министър Цецка Цачева.

Според Радев задачата е когато се гледа Директивата за втория късмет в Съвета на Европа да се намерят положителните решения и за потребителската неплатежоспособност. Искаме да има процедура, съгласно която в случай че си изпаднал в неплатежоспособност, да можеш да разсрочиш отговорностите си или, в случай че нямаш към този момент имущество и приходи, да се освободиш от задълженията си, само че с дадените рестрикции.Така да вземем за пример това да бъде вписано в кредитния указател и за несъмнено време да не можеш да получаваш заеми, или да бъдеш шеф на компании.
 picture-825_800x600  picture-826_800x600
В България не приехме нито безспорната десетгодишна отминалост, нито имаме процедура за банкрут, тъй че е извънредно време, в случай че българският парламент не откри решение, посредством европейските принадлежности след няколко години да въведем такива механизми и в страната, изясни евродепутатът.

“Представете си какъв брой доста български фамилии са изпаднали в тежко състояние. Голяма част от тези хора даже след разпродаване на цялото имущество не престават да дължат пари, начисляват им се лихви, дългът се качва с течение на годините. Тези хора излизат от естествената стопанска система, те влизат в сивия бранш, тъй като се притесняват, че когато почнат на трудов контракт заплатата им ще бъде запорирана, не смеят да придобият никакво имущество и тормозът е с години”, добави Радев. При него е имало сигнали, че колекторски компании, на които банки или мобилни оператори дават отговорностите си, тормозят жителите за такива даже от 2003г. “Хората са заплашвани, в това число и с физическо посягане, което е неприемливо през 21 век в страна членка на ЕС”, сподели Радев.

“Проблемът с директивата по отношение на несъстоятелността е предпочитан за българското председателство. Сложно е постигането на единодушие, като се държи сметка от една страна за хармонизация на нормите и въпреки това другата законодателна уредба в другите държави-членки. Надявам се на Съвета на 4 юни в Люксембург да успеем да реализираме непълен общ метод по модифицираните глави с дейното присъединяване на екипа на българското председателство”, сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР