България остана без посланик в столицата на Обединеното кралство -

...
България остана без посланик в столицата на Обединеното кралство -
Коментари Харесай

България е без посланик в Лондон седмици преди очаквания Брекзит

България остана без дипломат в столицата на Обединеното кралство - Лондон в най-важния миг от най-новата история на Англия - месец преди готвеното овакантяване на Европейския съюз в края на март. В същото време се договарят изискванията за " развода " сред Европейски Съюз и Англия.

Българският дипломат в Лондон Константин Димитров си е тръгнал преди дни. Все още няма избран титуляр, който да го наследи, написа " 24 часа ".

От Министерство на външните работи потвърдиха напускането на Димитров и обясниха, че той към този момент не е дипломат, тъй като мандатът му е изминал. За краткотрайно ръководещ посолството е избрана заместничката му Теофана Крайнина .
 Брекзит без договорка може да докара до референдум за обединяване на Ирландия
Брекзит без договорка може да докара до референдум за обединяване на Ирландия

" Ново 20 "

Мандатът на Димитров изтече през 2016 година, само че бе продължен поради подготовката на българското европредседателство .

Тогава бе продължен мандатът и на други посланици в европейски столици. След края на европредседателството се заприказва, че те към този момент ще бъдат заменени .

Преди дни външният министър Екатерина Захариева съобщи, че президентът Румен Радев се бави с процедурата по назначение на нови посланици .

Тогава тя даде образец с Норвегия, където дипломатическата ни задача от юни няма началник. От Министерство на външните работи са изпратили оферти до президента Радев за координиране преди месеци, само че все още няма отговор.
 Брекзитът се отсрочва за 24 май?
Брекзитът се отсрочва за 24 май?

Таен проект на английското държавно управление

Захариева посочи, че е приела дипломатическите кандидатури, препоръчани от екипа на Радев. Очаквали се сред 10 и 15 посланически назначения.

Процедурата за изпращане на български посланици изисква координиране сред външно министерство и президентството , а по-късно се внася в Министерския съвет.

Относно предвиждането, че на мястото на Константин Димитров ще бъде изпратен някогашният длъжностен министър председател Марин Райков , който бе дипломат в Рим, от Министерство на външните работи настояват, че няма импортирано предложение в Министерски съвет за нов дипломат в Лондон.

Другото предугаждане - Теофана Крайнина да бъде назначена за дипломат в Лондон, е малко евентуално . Според държавни източници, на които се базира изданието, се търси посланик с дълготраен опит . Това се постанова при положение на Брекзит без договорка, когато България ще би трябвало да подписва редица двустранни съглашения с Англия.

Възможно е още няколко месеца задачата ни в Лондон да е без титуляр. Това е неприятно на фона на заплахата Англия да напусне Европейски Съюз без договорка и незабавно да стартира да вкарва рестрикции за европейски жители, които идват на нейна територия.

Вече бе обявено, че нашите сънародници би трябвало да аплайват за специфични разрешителни, в случай че желаят да останат повече от 3 месеца , с цел да работят или да се образоват. Въпросните документи ще важат единствено за 3 година След това евентуално ще са нужни визи, които мъчно ще се дават.

От Министерство на външните работи настояват, че неналичието на дипломат няма да се отрази на отбраната на правата на българските жители във Англия , защото всички чиновници, които се занимават с Брекзит, остават. Предвижда се разкриване на българско консулство в Единбург.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР