България Оранжев и жълт код за дъжд, кога спира да

...
България Оранжев и жълт код за дъжд, кога спира да
Коментари Харесай

Оранжев и жълт код за дъжд, кога спира да вали

България Оранжев и жълт код за дъжд, по кое време стопира да вали Вижте за кои области са в действие предизвестията за рисково време  Надежда Неменски 25 юни 2019, 06:45 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Оранжев и жълт код за дъжд, по кое време стопира да вали
Оранжев и жълт код за дъжд, по кое време стопира да вали
 Борисов прави основна среща на обединението
Борисов прави основна среща на обединението
 Мексико прати 15000 бойци на границата със Съединени американски щати
Мексико прати 15000 бойци на границата със Съединени американски щати
 Румен Радев отбрани
Румен Радев отбрани " дивото къмпингуване " с несъгласие
 Мълния, огън и наводнения след дъжда в България
Мълния, огън и наводнения след дъжда в България

" Ханделсблат ": " Фолксваген " ще строи цех в Турция
 Ръст на заемите за море - по какъв начин и какъв брой да изтеглим
Ръст на заемите за море - по какъв начин и какъв брой да изтеглим
 Голям пожар в Топлоелектрическа централа
Голям пожар в Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2

пасното време в страната продължава като за вторник е разгласен оранжев код за значителни превалявания и гръмотевици за 4 области на страната, за 12 области ще важи жълт код, сочи информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Оранжевият код е в действие за областите

Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези региони ще се развива мощна купесто-дъжовна облачност и ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, има условия за градушки.

На места в планинските региони на региона количествата превалявания ще доближат 50-65 л/кв м. При оранжев код синоптиците предизвестяват за вероятни наводнения на парцели и в транспортната мрежа, както и спирания в електроснабдяването, връзките и водопреносната мрежа. При оранжев код е допустимо да се наложи частична евакуация. Синоптиците предизвестяват за рискове при шофирането поради понижена видимост и аквапланинг.

Жълт код за значителни превалявания и гръмотевични стихии е в действие за 12 области :

Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Там ще се развива също мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, има условия за градушки.

На места в планинските региони в тези области количествата дъжд ще доближат 30-35 л/кв м. Жълтият код за превалявания значи, че има опция за местни наводнения, малцина. Възможно е да се наложи спиране на действия навън, усложнения при шофиране поради понижена видимост и аквапланинг.

Във вторник интензивни и обилни по количество превалявания ще има тук-там основно в Северна България и планинските региони. Ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат сред 27 и 32 градуса. Атмосферното налягане ще се покачва и ще е по-високо о междинното за юни.

По Черноморието

облачността ще е забележителна, към и след обяд купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици, ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат сред 27 и 29 градуса, температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – 2-3 бала.

Над планините

ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни превалявания, тук-там интензивни и с гръмотевици. Ще духа сдържан до мощен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към 20 градуса, на 2000 метра – към 12 градуса.

И в сряда

ще има превалявания, на повече места в Южна България, по старопланинското било и в Предбалкана. На север преваляванията ще спрат. Вятърът ще се задържи от север-североизток, до сдържан. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са сред 27 и 32 градуса.

В четвъртък

ще бъде най-вече слънчево, с купеста облачност в следобедните часове, без превалявания. Температурите ще се покачат и в по-голямата част от страната ще са сред 30 и 35 градуса. В петък ще остане горещо, само че след обяд още веднъж тук-там ще има условия за валежи и гръмотевици; вероятни са местни интензивни феномени.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР