България опитва да си заслужи газова прошка от Русия, Президентът

...
България опитва да си заслужи газова прошка от Русия, Президентът
Коментари Харесай

България търси "газова прошка" - първите коментари в Русия за идеите на Радев

" България пробва да си заслужи " газова амнистия " от Русия ", " Президентът на България краткотрайно заобича Русия поради газа " и " Газово дежа вю " - това са част от първите мнения в съветските медии във връзка предлагането на гостуващият от през днешния ден в Русия български президент Румен Радев да се съживи концепцията за директни доставки на съветски газ през Черно море до българския бряг.

Тонът на мненията се движи от унизително отношение към България до припомняне, че в парламентарна република със мощна роля на държавното управление Радев няма съвсем никаква дума за изпълнителната власт и че ходовете му в Москва наподобяват повече на опит да се показа в родината си като някаква политическа опция на болшинството.

Освен това поддръжката му за АЕЦ " Белене " ( " тъй като няма по какъв начин да се построи без присъединяване на Русия " ) и лансирането на концепция за " Български поток " през Черно море идват малко след известието на енергийното министерство в София, че от 2020г. България може да стартира да получава първия природен газ от Азербайджан (на 13 юни министър Теменужка Петкова ще е в Баку за конференция " Южния газов кулоар и енергийната сигурност на Югоизточна Европа) и малко преди предстоящото за 24 май известие от Брюксел, че след 7 години следствие има съглашение с " Газпром " да направи отстъпки от досегашната си политика и ценообразуване в Източна Европа.

Изданието " Взгляд " употребява мощно подигравателен звук в коментара си като декларира, че " българите пробват да скочат на потеглящия съветски газопровод ". В текста се приказва, че е подигравка на ориста фактът, че " точно подобен газопровод Русия искаше да строи преди броени години, само че София съобщи Москва и под натиска на Съединени американски щати забрани строителството ".

" При какви условия Русия би дала прошка на България и би дала позволение за сходен газопровод? ", пита " Взгляд ", където дефинират думите на Радев като " искрено анекдотични " и настояват, че България щяла да получава по 3 милиарда $ всяка година от пренос на газ.

София да даде гаранции, че няма да стане като с " Южен поток "

След като изрежда другите несигурни разновидности за съветски доставки до България по в този момент известните планове, " Взгляд " заключава, че " възможностите Русия да промени маршрута [на втората тръба от " Турски поток] са извънредно дребни даже поради отрицателния опит от присъединяване на България в " Южен поток ". " България се показва като несамостоятелна страна. Преди 4 години се договорихме за всичко по " Южен поток ", българите издадоха позволение за строителство... И внезапно идват американски сенатори, договарят с българите, те отдръпват решението си и целият план се закрива ", напомня Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност на Русия.

Според него до момента в който ръководещите плана от българска страна не дадат гаранции, че един нов план няма да бъде провален, Русия надали серизоно ще разисква " Български поток ". " Естествено, с американците в този момент никой няма да беседва, само че ще би трябвало да има най-малко гаранции от Европейски Съюз, че няма да пречи на подобен план ", добавя Юшков.

Той счита, че Радев в този момент повдига въпроса, тъй като има най-малък късмет за възобновление на " Южен поток " поради съзнателно - съгласно него - бавното строителство на втората тръба на " Турски поток ". Все още не е несъмнено къде ще излезе тя на турския бряг и не е премината точката, оттатък която не може маршрутът в Черно море да завие към България. В момента гигантската платформа, която поставя тръбите, не е в Черно море и ще се върне да продължи работа след няколко месеца.

Но софия би трябвало доста да се постарае, написа " Взгляд ", с цел да се включи Русия още веднъж в цялата тази история. " Българите би трябвало политически да играят на страната на Русия. Например, в случай че гласоподават срещу продължение на глобите на Европейски Съюз, това ще подсигурява на България газова тръба. Но те няма да го създадат. Самата България не желае нищо да прави ", счита Юшков.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР