България Он Еър Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори

...
България Он Еър
Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори
Коментари Харесай

Държавата отказа лечение на 18-годишно момиче с изключително рядко заболяване

 България Он Еър Държавата остави без медикаменти Кристина, която се бори с рядко генетично заболяване. Причината - към този момент на била дете, тъй като е навършила 18 години.

Докато схванат какво е болестта на Кристина, лекарите ползват разнообразни лекувания и по този начин провокират нови заболявания. Когато е на 7 месеца се открива, че тя има нетърпимост към протеини. Кристина е единственият случай на Балканите през 90-те с това заболяване

Лекарствата й обаче са доста скъпи и фамилията й продава играчки по базари, с цел да събира пари за лекуването на щерка си.

" Това дете, до момента в който е живо ще е на диета, тя може да яде единствено плодове и зеленчуци. До 18 години се справяхме благодарение на Фонда за лекуване на деца и Българската Коледа закупуваха добавката ", показа майката на Кристина - Ани Петрова.

Когато навършила пълноправие обаче фамилията схваща, че няма право на добавката, която коства към 1500 лв. на месец. Оказва се, че са единствен случай в страната и по тази причина би трябвало сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

" Получихме отговор с огромни черни букви,  че няма да заплатят съответната храна ", уточни майката на Кристина пред България Он Еър.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни спънки НЗОК да заплати изцяло или отчасти посочената диетична храна за специфични медицински цели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР