България официално забранява вноса и развъждането на норки на територията

...
България официално забранява вноса и развъждането на норки на територията
Коментари Харесай

България забранява вноса и развъждането на норки

България публично не разрешава вноса и развъждането на норки на територията на страната. Това разгласи в профила си във фейсбук вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

" След извършеното публично разискване и направените мнения по всички постъпили мнения, подписах окончателната заповед за тази възбрана ", споделя министърът.

Сандов акцентира, че норките са инвазивен за България тип, който нанася съществени вреди върху локалните екосистеми, когато попаднат там. Забраната цели да се понижи броят на американските норки в страната и да се ограничи рискът от изпускането им в природата, което вреди на биологичното многообразие в България, споделят още от Министерството на околната среда и водите.

През последните години имаше чести недоволства за избягали норки от фермата за отглеждане на животните за кожи край Стара Загора, а жителите на село Маджерито нееднократно са подавали сигнали, че норките атакуват техните животни и съвсем няма семейство, което не е потърпевшо.

" Условията в единствената плантация у нас са неподходящи и са причина в последните години норки да навлизат в територии от дивата природа и да нанасят вреди ", показва още Сандов.

Единствената настояща плантация за норки у нас е фермата край старозагорското село Маджерито. Eдин от притежателите й е Иван Ангелов (собственик на „ Градус “), който беше упрекнат от земевладелците Светослав Илчовски и Павел Стоименов в напън върху бизнеса посредством подпомагане от някогашния министър председател Бойко Борисов.

Според Търговския указател – компанията „ Фармпро “ ООД – най-големият производител на кожа от норки в България, се стопанисва от фамилна компания. Мажоритарната благосъстоятелност е на Станислав Ангелов, като съдружниците му са неговият братовчед Иван Ангелов и чичо му Ангел Ангелов.

Фермата за норки на Ангелови попадна под светлините на прожекторите през декември 2020 година, когато чиновниците ѝ попаднаха в предпочитаните групи на Националния проект за имунизация против COVID-19. Официално оповестената причина беше, че норките популяризират коронавирусната зараза измежду хора.

През май 2021 година специалисти от Министерството на земеделието и храните влязоха за незабавна инспекция в компанията „ Фармпро “ ООД. Експертите от ведомството на служебния министър Христо Бозуков бяха позволени на територията на фермата край старозагорското село ден след митинга на природозащитници пред Министерския съвет.

Тогава от Сдружението за акции и активизъм за животните в промишлеността желаеха от новоназначеното служебно държавно управление закриване на фермата поради „ монопол “, „ политически чадър “, " финансови несъответствия " и заплаха за разпространение на COVID-19.

Кадри, предоставени на bTV от април 2022 година пък демонстрираха извънредно неприятни условия за развъждане на норките край Маджерито – мръсни и занемарени кафези, неприятни условия за хранене и доставяне с вода. Кадрите демонстрират още трупове на животни в клетките, които не са отстранени. Тогава Стефан Димитров от Неправителствени организации " Невидими животни " сподели, че фермата за норки е основана „ като кофа за отпадък на най-голямата компания за произвеждане на пилета в страната “ ( " Градус " ), а норките се хранят с боклуци от това произвеждане.

През последните 20 години в Европейски Съюз са въведени забрани за рандеман на скъпи кожи от животни, включително и от типа американска норка, в редица европейски страни, измежду които Англия, Австрия, Нидерландия и други Забрана за развъждане на животни за скъпите им кожи е въведена и в Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и редица други страни, показват още от министерството.

Поради негативно влияние върху биоразнообразието и екосистемите, както и върху стопанската система в Европа, американските норки са включени под номер 19 в листата на 100-те най-опасни инвазивни непознати типове в Европа, както и на предпочитаните инвазивни непознати типове за България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР