България официално ще поиска от ЕК да бъдем освободени от

България официално ще поиска от ЕК да бъдем освободени от ...

България иска от ЕК да внася медицински стоки срещу COVID-19 без ДДС и мита, дава 700 млн. лв. на ББР.

България официално ще поиска от ЕК да бъдем освободени от мита и ДДС при внос на стоки от медицински характер, свързани с борбата с коронавируса COVID-19, стана ясно от решение на правителството.
Искането е за включване в първото общо решение на ЕК за разрешаване на прилагането на освобождаване от облагане с мита и ДДС върху вноса на стоки от медицински характер и за стоките, внасяни от агенции за подпомагане при бедствия, с цел удовлетворяване на нуждите, свързани с тяхната дейност, за времетраенето на интервенцията. В приложение към искането е посочен списък на стоките, предмет на освобождаване от мита и ДДС при внос.
Освен това, беше утвърдена мярката за увеличение на капитала на Българската банка за развитие (ББР) със 700 млн. лева. Те са за издаване на портфейлни гаранции към банките, с което да ги поощрят да дават по-изгодни за клиентите им кредити.
Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малкия и среден бизнес, засегнат от пандемията на COVID-19.
Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март"
 

Източник: actualno.com