България официално поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от

...
България официално поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от
Коментари Харесай

Съединението прави силата става и европейско мото от днес

България публично поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година под мотото " Съединението прави силата ". Девизът е обвързван с българската история, само че отразява и концепцията за обединена и солидарна Европа.
Българското председателство ще работи за " сигурна, постоянна и солидарна Европа ", а трите съществени послания са " консенсус, конкурентоспособност и кохезия ".


В логото на българското председателство са включени три от знаците, които показват българската идентичността - кирилицата, шевицата и трикольорът. Идеята е да се покаже, че България е неделима част от Европа, само че и в това време да се показа това, което ни прави неповторими измежду другите страни.

Според министър Лиляна Павлова председателството ще ни даде опция да променим имиджа на страната ни и да покажем мощните си страни. Намерението е по време на председателството да покажем културно-историческото завещание, природата, човешкия капацитет, потенциала на младежите и по този начин да се основат предпоставки за разпространение на България като място за вложения, за бизнес, за туризъм. По време на председателството в менюто ще бъде показана българската кухня, ще се оферират българско вино и други български питиета, а български новостартиращи компании пък ще могат да вършат изложби в НДК.

В календара са планувани близо 300 събития, които ще се състоят в България. Освен в София, те ще бъдат проведени и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други

България ще бъде хазаин на една среща на върха с присъединяване на държавните и държавни ръководители на държавите-членки на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани. Ще се съсътоят 12 неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз и над 20 срещи на високо ниво, срещи от парламентарното измерение. На експертно равнище е планувано да се проведат над 170 срещи и съвещания, а под егидата на председателството - още към 85 събития.

Очакват се най-малко 22 хиляди посетители у нас. Преди формалното разкриване на 11 януари, ще има детско разкриване на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз MegaDojo Sofia 1.0 на 6 януари в НДК, което се чака да събере над 300 деца от цялата страна. Инициативата е на CoderDojo Bulgaria и Дигитална национална коалиция.

Тази вечер пък началото на председателството ще бъде маркирано с празничен новогодишен концерт " Духът на Европа " в НДК под патронажа на министрите Лиляна Павлова и Боил Банов. От 2 януари ще бъдат пуснати в послание две монети, отдадени на българското председателство - сребърна възпоменателна монета с отчасти позлатяване е с номинална стойност 10 лв. в тираж от 3000 броя, и монета с номинална стойност от 2 лв., която ще е в тираж от 500 000 броя, а към този момент е валидирана и специфична пощенска марка " Първо Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ".

Държавите членки, които извършват председателството, работят в тясно съдействие в групи от по три страни. " Тройката " дефинира дълготрайни цели и изготвя общ проект, в който се набелязват тематиките и главните въпроси, които ще бъдат прегледани от Съвета в границите на 18-месечен интервал. Въз основа на тази стратегия всяка от трите страни изготвя своя шестмесечна стратегия. България е дружно с Естония и Австрия.

Страната ни очерта четири целта на председателството си, които са свързани с провокациите и значимите решения пред Европейски Съюз.

Единият е бъдещето на Европа и младежите - стопански напредък и обществено доближаване. Водещи за страната ни ще бъдат Многогодишната финансова рамка след 2020, кохезионната политика след 2020, бъдещето на общата селскостопанска политика, Икономическият и паричен съюз, устойчивата и насочена към бъдещето околна среда, културата като стратегически запас за по-доброто бъдеще на Европейски Съюз, както и младежите.

Вторият приоритет е непоклатимост и сигурност, който включва взаимни решения за повече сигурност по външните граници на Европейски Съюз, по-резултатно ръководство на миграцията, защитителен съюз.

Друг значим приоритет е европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани. Министър Лиляна Павлова разгласи, че желаеме председателството ни да е освен българско, само че и балканско. Амбицията е да се направи явен проект за деяние, с съответни стъпки за всяка от страните, само че без да се основават нереалистични упования. Освен това задачата е да се положат старания за по-голяма поддръжка за възстановяване на пътната, железопътна, въздушна, цифрова, просветителна и енергийна съгласуваност.

Четвъртият приоритет за България е цифровата стопанска система и умения за бъдещето. В тази област се включват единният дигитален пазар в Европейски Съюз, киберсигурността, инструкция за авторските права, свободен поток на нелични данни, кодекс на електронните връзки, електронна отбрана на персоналното пространство, връзката сред образованието и условията на бъдещия пазар на труда.

Страната ни слага фокус върху младежите, които са общата инвестиция в бъдещето и би трябвало да имат благоприятни условия за обучение и развиване. Сред дилемите са рационализация на европейските просветителни системи и образователни стратегии, усилването на общественото приобщаване, въвеждане на технологиите във всички равнища на просветителната система.
Заявката е българското председателство да е " председателство на жителите " и медиатор, който търси салдото и консенсуса по значимите за европейските жители тематики, като крайната цел е одобряването на мощна, цифрова и единна Европа.

Проектът на целите на ротационното председателство бяха подложени на публичен спор в продължение на близо шест месеца. В цялата страна имаше публични полемики, с цел да може да се реализира оптимално необятен народен консенсус по стратегически значимите за България тематики.

България получи висока оценка за готовността си да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз, откакто държавното управление на Бойко Борисов се срещна с Колежа на комисарите в Брюксел. Приоритетите и подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз получиха висока оценка и от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и водачите на групите в Екологичен потенциал по време на визитата им в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР