България очаква своите златни момичета в шахмата. Огромна радост и

...
България очаква своите златни момичета в шахмата. Огромна радост и
Коментари Харесай

България очаква своите златни момичета в шахмата

България чака своите златни девойки в шахмата. Огромна наслада и горделивост ни донесоха шахматистките от националния тим, с историческата победа в Будва. Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. За първи път в историята на родния шахмат, националният тим за дами е европейски първенец.

Очаква се нашите девойки да дойдат на летище София след към 3 часа с полет от Белград.



Антоанета Стефанова разяснява, че за първи път от 20 години се приказва толкоз доста за шахмат в България.

" Не мога да допускам. Ние сме първенци! Спечелихме без да се постанова да споделяме първото място. Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкоз известен в България. Много се веселя, че този път, този огромен медиен звук е обвързван с положителни събития, не с отрицателни. Толкова съм щастлива с девойките. Радвам се, че имаме подобен отбор ", сподели Антоанета Стефанова-шахматист.

" Според мен тотално подарих една от пешките си, което беше неточност от моя страна, само че съумях да обезщетявам по-лошата си позиция. Когато тя изигра кралица на Ф4, аз реагирах с топ на Е2 и това ми оказа помощ да консолидирам протичащото се на дъската. Важното е, че не изгубих вярата си до края на партията. Истината е, че мислих, че ще приключим при реми, само че е прелестно, че съумяха да победя ", показа Гергана Пейчева-шахматист.

" Голяма горделивост и почит към тима и треньора с това епохално достижение с взимането на това злато, което е необикновено за нас като родители и цяла България. Всикчо се случи без държавна поддръжка, мисля, че девойките демонстрираха най-хубавото от себе си. Благодарнмост към споснсорите, които съумяха с положителните си контакти да получим уайлд кард за Будва ", сподели Людмил Кръстев, татко на Белослава Кръстева.

Българската шахматистка Нургюл Салимова завоюва златен орден за самостоятелното си показване на приключилото късно вечерта в понеделник европейско отборно състезание в Будва, на което България завоюва купата при дамите.

20-годишната Салимова реализира най-голям коефициент на показване на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от шампионата и събра 6,5 точки, като не позволи нито една загуба.

Много висок коефициент на показване реализираха още Антоанета Стефанова и Виктория Радева. Бившата международна шампионка Стефанова приключва шампионата с коефициент от 2518, който е четвъртият най-хубав на първа дъска. Стефанова завърши с 5 точки от 8 изиграни партии, а по-високо достижение от нея записаха само сръбкинята Теодора Иняц (2596), азерката Гюнай Мамадзада (2540) и гъркинята Ставрула Цолакиду (2531).

Следваща огромно съревнование за нашия тим е Олимпиадата следващата година в Будапеща през лятото.

Вижте директното включване на Виолета Русенова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР