България очаква Северна Македония да направи сериозно разследване за това

...
България очаква Северна Македония да направи сериозно разследване за това
Коментари Харесай

МВнР: Очакваме бързо разследване от РСМ на стрелбата по българския клуб

България чака Северна Македония да направи съществено следствие за това кой е стрелял по българския клуб „ Цар Борис III “ в Охрид и македонските управляващи да показват цялата информация по случая.

Очакваме да получим публична информация от следствието, с цел да бъдем точни и да се избегнат опциите за спекулации. Информацията, която идва и от генералното ни консулство е, че е стреляно неведнъж. Поискали сме информация и с вербалната нота и чакаме да я получим оптимално бързо. Имаме последователност сега с тежко закононарушение и тези случаи няма по какъв начин да не се отразят на двустранните връзки, сподели шефът на дирекция „ Югоизточна Европа “ Ваня Андреева на брифинг в министерството.

България не е съгласна и с позицията на македонското Министерство на външните работи, в което стрелбата е окачествена като „ вандалски акт “. Това е престъпно действие, сподели зам.-министърът на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев.

По-рано министерството излезе със специфична позиция по случая, а по-късно в Министерство на външните работи бе привикана и македонската посланичка Агнеса Руси-Поповска. На нея е връчена протестна нота с искане за повече ограничения и старания за отбрана на правата на индивида. В нея се показва и, че “повтарящите се образци на ескалиране на насилието и систематичното неявяване на съответни ограничения основават чувство на безотговорност, на мултиплициране на деянията на ненавист против българи в РСМ “. Поповска пък уверила, че способените органи проверяват случая.

Снощи министърът на външните работи Николай Милков е разговарял с македонския си сътрудник Буяр Османи, който е поел ангажимент РСМ да обясни какво тъкмо се е случило при последното нахлуване на български клуб отпреди 2 дни.

Позицията на Министерство на външните работи е идентична с тази на президента Радев. За нас водещ претекст е спазването на правата на индивида, сподели още Коджабашев.

Не е ясно обаче дали клубът ще резервира името си „ Цар Борис III “, откакто в РСМ бе признат закон за клубовете, който не разрешава те да се кръщават на противоречиви съгласно страната персони. Тепърва следва това да се реши от Комисията по имената, подсети пък Андреева.

На брифинга във Министерство на външните работи бе поканен и доктор Милев Врабевски, ръководител на фондация „ Българска памет “, който преди дни провежда акция за добросъседство сред България и РСМ. Затова и Коджабашев изясни, че желае да адресира скорошните „ опити за дискредитиране на личността на доктор Врабевски и неговата организация “.

Д-р Врабевски е един сполучлив предприемач, зает извънредно интензивно с стратегии в областта на образованието, дарителска активност в поддръжка на запазване на българското културно-историческо завещание и поддръжка за българската диаспора. Инициативите на фондацията са от частен темперамент, само че министерството желае да изрази своята признателност, тъй като има вяра, че тези старания са ориентирани да развиват добросъседските взаимоотношения, да пазят правата на хората с българско съзнание в РСМ, сподели Коджабашев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР