„България очаква новият мандат на европейските институции да бъде посветен

...
„България очаква новият мандат на европейските институции да бъде посветен
Коментари Харесай

Ако ЕС не инвестира в своето социално и икономическо единство, вътрешното разделение ще продължи

„ България чака новият мандат на европейските институции да бъде отдаден на действителното икономическо, обществено и научно доближаване. Ако Европейски Съюз не влага в своето обществено и икономическо единение, вътрешното разделяне ще продължи да заплашва правилата и устоите на съюза “. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си на 15-ата среща на държавните глави на парламентарните република в Европейския съюз, която се организира в столицата на Гърция, Атина.

Президентът Радев уточни, че Кохезионната политика на Европейски Съюз остава приоритет за България, само че нейната резистентност ще зависи от ден на ден от равномерното систематизиране на научната и просветителна инфраструктура в Европа като фактор за народен стопански напредък. "За България триумфът на Кохезионната политика ще се мери в прекратяване на емиграцията и на това младежите да намират своята вероятност за развиване у нас ", съобщи още Румен Радев. Акцент бе подложен върху нуждата от превъзмогване на разликите сред Изток-Запад и Север-Юг в Европа.

В изявлението си на форума българският президент акцентира, че срещата на върха съответствува с динамични промени в средата на сигурност, на провокации пред стопанската система и климата. В тази конюнктура първостепенна задача на държавите-членки на Европейски Съюз е гарантирането на сигурността на жителите и на изискванията за непоклатимост и разцвет.

„ Европа към момента се концентрира най-вече върху следствията и по-малко върху аргументите за миграцията, а Европейски Съюз към момента е ангажиран главно да реагира на измененията в средата за сигурност, до момента в който другите стратегически играчи трансформират тази среда в собствен интерес, до момента в който мигрантският напън остава за нас “, уточни Румен Радев.

По думите на президента Европа се нуждае от по-високи упоритости в областта на сигурността и от повсеместен метод на ситуационна информираност и предсказуемост, бързо взимане на решения и нови гъвкави механизми за тяхното осъществяване. „ Европейски Съюз се нуждае от действен проект за отбрана на външните – изключително сухопътните граници, при положение на нов огромен миграционен напън, който да не позволява закани за сигурността на жителите или филантропична рецесия. Преди две години сложих този въпрос на съвещание на Съвета на Европейски Съюз и през днешния ден обстановката още веднъж удостоверява нуждата от сходна стъпка “, съобщи президентът.

Румен Радев още веднъж прикани за усилване на защитата на външните европейски граници и за промени в Дъблинския правилник и европейската политика за даване на леговище. Това са неотложни ограничения, които засягат директно България и другите държави-членки по външните граници на Европейски Съюз, само че и способността на съюза да работи като единна общественост.

„ Европа се нуждае и от доста по-активно планиране на въздействие отвън географските граници на Европейски Съюз и от доста по-голяма ангажираност към страните на генезис на мигрантите за подсилване на тяхната сигурност и икономическо развиване, на системите на опазване на здравето и обучение “, съобщи още българският държавен глава. По думите му, в случай че това не се случи, Европа няма да бъде в положение да реализира мечтаното равнище на вътрешна сигурност, без значение от непрестанно възходящите разноски.

Партньорство сред България и Гърция в областта на сигурността и нараствания миграционен напън към Европа, разискаха през вчерашния ден в Атина президентът Румен Радев и министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата бяха единомислещи, че регистрираното усилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи старания от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и поддръжка от страна на Европейския съюз за защитата на външните европейски граници. Румен Радев още веднъж акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да създаде проект за деяние при положение на внезапно нарастване на миграционния напън по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят старания в тази тенденция.

Двете страни споделят връзки на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават съдействието си в региона на защитата, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата реализираха кардинално единодушие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за защитата на въздушното пространство на Република Северна Македония. Българският президент и гръцкият министър-председател откроиха като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължение на поддръжката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, при осъществяване на критериите за участие и необратимост в процеса на развиване на добросъседски връзки в района.

Енергийната диверсификация, градежът на междусистемната газова връзка сред България и Гърция и транспортната съгласуваност в района, също бяха измежду акцентите на диалога. Румен Радев и Кириакос Мицотакис разискаха и опцията българската страна да взе участие в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата сред двамата беше коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и беше споделена обща позиция за намирането на спокойно решение на спешната обстановка.

Българският президент е на работно посещаване в Гърция за присъединяване в срещата на върха на държавните глави от групата „ Арайолуш “. Във форума на най-високо ниво в Атина вземат участие президентите на България, Гърция, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Ирландия Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия и Словения. В рамките на работното си посещаване в Република Гърция президентът Румен Радев е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР