България очаква да получи около 10 млн. евро европейска помощ

...
България очаква да получи около 10 млн. евро европейска помощ
Коментари Харесай

България ще получи 10 млн. евро от ЕС заради вноса на зърно от Украйна, но смята помощта за недостатъчна

България чака да получи към 10 млн. евро европейска помощ в подмяна на премахването на националната възбрана за импорт на храни от Украйна. Това сподели в събота служебният министър на земеделието Явор Гечев , като посочи, че това е предлагането на Европейската комисия.

“Тези пари са незадоволителни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и методите, по които е считана тази пропорция на средствата ”, сподели Гечев по време на събор на овцевъдите в България.

На 3 май служебното държавно управление реши да анулира възбраната за импорт на някои храни от Украйна. Това стана, откакто Европейската комисия предложи ограничения в поддръжка на фермерите в България и четири други страни от Европейски Съюз, в случай че те анулират националните си забрани за импорт от Украйна.

финансова помощ за засегнатите фермери в пет страни от Европейски Съюз - Полша, Словакия, Унгария и Румъния, както и България, както и координирани ограничавания във вноса на зърно от Украйна в тези страни. Помощта е в размер на общо 100 млн. евро .

От думите на българският аграрни министър от събота стана ясно, че плануванаъа за България спомагателна помощ е в размер на 10 млн. евро. Тя е в допълнение към към този момент планувани европейски средства в размер на 16 млн. лв..

“Смятаме, че България е подценена във връзка с втория пакет от помощи от Европа ”, сподели още Гечев.

През април за импорт на зърно, мляко, месо и други храни с генезис Украйна. По-рано сходни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, макар че комерсиалната политика на Европейски Съюз е в пълномощията на Европейската комисия.

Това се случи, откакто преди близо година Брюксел реши да отстрани митата на стоките от Украйна в символ на взаимност със страната, която беше нападната от Русия и чиято стопанска система разчита значително на селскостопанска продукция.

През последните месеци обаче земеделските производители в България против удобства импорт, като споделиха, че той подбива локалния пазар.

Украйна е един от най-големите експортьори на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ поради войната провокира продоволствена рецесия и нараснали цени предходната година.
 Обяснено. Какъв е казусът със зърното от Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР