България очаква, че Азербайджан ще стане един от ключовите доставчици

...
България очаква, че Азербайджан ще стане един от ключовите доставчици
Коментари Харесай

Trend: Министъра на енергетиката на България вижда Азербайджан като един от ключовите доставчици за Балканския газов хъб


България чака, че Азербайджан ще стане един от основните снабдители на природен газ за Балканския газов хъб, декларира в извънредно изявление за Trend министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова.

Министърът отбелязва, че стратегическото енергийно партньорство сред двете страни включва в себе си доставките на азербайджански природен газ за България през „ Южен газов кулоар “, бъдещи взаимни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за други страни от района през интерконектора Гърция-България (IGB) и съществуващата газотранспортна система на „ Булгартрансгаз “ и плана Балкански газов хъб.

„ Очакваме, че Азербайджан ще стане един от основните снабдители на природен газ за Балканския газов хъб. Освен това изследваме опцията за активизиране на съдействието във връзка с привличането на вложения от SOCAR в газоразпределителната система на България “, означи министъра на енергетиката на България, написа организацията.

В тази връзка, Петкова припомня, че срещата с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров през предходната година е била доста плодотворна и страните са разискали аспектите на двустранното съдействие.

„ Основните тематики бяха за доставката на азербайджански природен газ в България и развиването на районни газови планове и планове на Европейски Съюз, такива като „ Южен газов кулоар “, IGB и Балканския газов хъб. Срещата се състоя преди доста сполучливата българо-азербайджанска междуправителствена комисия за икономическо съдействие в София на 6-7 ноември 2019 година “, отбелязва Петкова.

Министърът акцентира, че България постоянно е подкрепяла развиването на „ Южен газов кулоар “, защото страната е неотменна част от него в границите на плана IGB.

Както отбелязва Петкова, в тази връзка министерство на енергетиката на България е предоставило институционална поддръжка на SOCAR за приемане на грантове по механизма «Connecting Europe Facility» на Европейски Съюз за реализиране на съответни действия по Трансанадолския газопровод (TANAP), което е и ефикасна поддръжка за плана „ Южен газов кулоар “.

„ Бих желала да подчертая, че Азербайджан е стратегически сътрудник за нас, с който желаеме да развиваме дълготрайно съдействие. Исторически нашите нации постоянно са поддържали другарски връзки. Политическите връзки сред двете страни се намират на равнището на стратегическо партньорство и считаме, че е време да осигурим и плодотворно икономическо партньорство. В региона на енергетиката имаме отлични партньорски връзки, изключително от позиция на доставките на азербайджански газ м България и района от Югоизточна Европа. За най е извънредно значимо да обезпечим доставката на един мим
милиард кубични метра азербайджански природен газ годишно за България в границите на втората фаза от създаването на газовото находище „ Шах Дениз “, споделя още Петкова.

Агенцията отбелязва, че IGB е газопроводът, който ще даде опция на България да получава азербайджански газ, посредством включване в газопровода ТАР. Първоначалния потенциал на IGB е 3 милиарда куб м
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР