България очаква Брюксел да даде зелена светлина за нов "Южен

...
България очаква Брюксел да даде зелена светлина за нов "Южен
Коментари Харесай

Чакаме Брюксел да даде зелена светлина за нов „Южен поток“

България чака Брюксел да даде зелена светлина за нов "Южен поток ". Или най-малко за пряк газопровод сред България и Русия. Премиерът Бойко Борисов разгласи, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се позволи права от плана за газопровод "Турски поток " да идва непосредствено към нашия бряг, с цел да не бъдем подвластни от Турция при бъдещите доставки.

"Казах им /на Европейски съвет - бел.ред./, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15.7 милиарда кубически метра газ да влизат по "Турски поток " в България. Сега очаквам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да стартираме договаряния и за директна тръба към България. Защото до момента в който течаха тези процеси, в действителност, целият район стана подвластен от Турция. Сега при тези връзки сред Европейския съюз и Турция можем да си задаваме доста риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле ", сподели министър председателят Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина, съобщи БГНЕС.

През предходната година неколкократно тематиката за рестарт на "Южен поток " се повдигаше. Даже на няколко пъти от Москва пристигаха сигнали, че със София се водят договаряния. Официалните управляващи и в двете столици обаче отричаха това да се случва. По-късно се заприказва за опция една от 4-те по план тръби на "Турски поток " да бъде отклонена и да стигне до Варна, където по проект трябваше да излезе на сушата "Южен поток ". Освен доставки непосредствено на газ за България, този вид трябваше да способства и за плана за газовия хъб "Балкан ", за който управляващите у нас неведнъж са казвали, че ни е нужно и съветско синьо гориво. Засега обаче публично удостоверение, че това ще се случи, няма.

На доктрина обаче шансът не е дребен. Русия и Турция, след доста премеждия, съумяха да подпишат съглашение за създаване само за първите 2 тръби от "Турски поток ". Докато по план те би трябвало да са 4. Така действително има опция едната от останалите 2 да бъде пренасочена към България.

Технологично също това е допустимо. Преди 10-ина дни стана ясно, че руснаците и турците са се споразумели новият газопровод по дъното на Черно море да излиза на сушата при Мидия (Къйъкьой на турски – бел.ред.). Което значи, че приемният терминал ще бъде на към 35 км от България. При това състояние надалеч не е невероятно една от бъдещите тръби да бъде отклонена в посока Варна преди да доближи турския бряг. По този метод ще се избегнат и украинските води, които трябваше да бъдат избегнати и по плана "Южен поток ", заради което тогава Москва преговаряше с Анкара да допусне тръбите в нейната икономическа зона в морето.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР