България Общо 100 млн. лв. са дарени в страната през

...
България Общо 100 млн. лв. са дарени в страната през
Коментари Харесай

Общо 100 млн. лв. са дарени в страната през 2018 г.

България Общо 100 млн. лева са дарени в страната през 2018 година Това демонстрира годишното изследване на Български дарителски конгрес 1 октомври 2019, 12:53  Общо 100 млн. лева са дарени в страната през 2018 година Източник: iStock/Getty Images
54,8 млн. лева или 55% от общите дарени средства фондациите са най-големите донори в България и през 2018 година Тази наклонност е постоянна през последните пет години. Доста по-назад са фирмите с 36,6 млн. лева, вложени в общественозначими дела. Малко над 8,3 млн. лева са дарили през предходната година физически лица.

Това демонстрира годишният разбор на Български дарителски конгрес (БДФ) – мрежата на огромните корпоративни и неправителствени донори в нашата страна. Той се основава на данни от Националната организация за приходите и изследване на “Алфа Рисърч” по поръчка на БДФ. Документът отразява и резултатите от допитване измежду общността на донорите в страната.

Общо 100 140 819 лева са дарените средства в България през 2018 година Тази сума е с 1,25 млн. лева по-малка от даренията през 2017 година

Леко нарастване на вложенията в общественополезни начинания – с 1 млн. лева, се записва само при фондациите. Четирипроцентен спад се следи в размера предоставени средства от бизнеса, макар непокътнатия брой донори.

И неправителствените организации, и фирмите по традиция влагат най-вече в обучение и просвета – надлежно 22% и 24% от направените от тях дарения. Важни за фондациите са също екологията, обществената сфера, културата и изкуството, човешките права. При бизнеса обществените дела се подреждат на второ място, предпочитани са също околната среда и поддръжката за локалните общности.

През предходната година самостоятелните донори са отделили със 7% по-малко пари за разнообразни дела. На този декор прави усещане нарастването на персоналните дарения за начинания, свързани с одобряване на човешки права. Традиционно най-вече дарения от физически лица събират здравните и обществените дела, както и потърпевшите при бедствия и повреди.

Поради своята самостоятелност и опцията за навреме и гъвкаво взимане на решения фондациите-донори работят по най-належащите публични проблеми и играят значима роля като мотор на нововъведенията и отбраната на човешките права. Извън обществените финансиращи механизми те остават главен финансов източник за гражданските организации и неофициалните локални групи, които покачват качеството на живот в обитаемоте места и застъпват ползите на разнообразни уязвими групи.

Фондация „ Америка за България “ продължава да е най-големият донор в страната с 33 663 345 лева през 2018 година Паралелно с това през предходната година се следи гладко отдръпване на финансиращите интернационалните фондации от България.

Ръстът от 12% на корпоративните дарения през 2017 година и положителните стопански индикатори за страната през последните две години не доведоха до предстоящото нарастване на размера дарени средства от бизнеса през 2018 година Напротив – следи се лек спад от 4%, евентуално поради прогнозите за наближаваща криза. През предходната година корпоративните дарения резервираха своя „ внимателен “ темперамент - фирмите продължиха да поддържат дела, които не провокират публичен спор за смисъла им, непокътнати са дълготрайните партньорства с неправителствени организации.

Проучванията и анализите на БДФ в последните години демонстрират непроменено позитивно отношение на българите към дарителството, само че и леко оттегляне в неговата практическа реализация. Национално представителното изследване за последната година записва спад в дарителската интензивност на българските жители в няколко направления:

• понижава броят на самостоятелните донори на пари, нараства делът на дарявалите движимости, артикули или труд;

• остава мощно стеснен делът на заявилите финансовите си дарения за прилагане на данъчни облекчения;

• продължава практиката да се подарява случайно, като реакция на към този момент зародили проблеми.

Сред най-често употребените способи за даряване се открояват даренията в кутия, закупуването на артикули, посредством които се набират средства за избрана идея, полагането на непринуден труд. SMS даренията към момента са доста известни, само че към този момент трета поредна година записват значителен спад в желанията. Като съществени проблеми при осъществяването на дарения хората открояват неналичието на информация какво се случва с набраните средства и помощи.

Целия разбор можете да прочетете ТУК.

Български дарителски конгрес афишира резултатите от годишния си разбор на дарителството в България на 1 октомври – Европейския ден на фондациите и донорите. На Стария континент интензивно работят над 147 000 фондации, които влагат милиони в общественополезни дела всяка година.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР