България няма ясно отношение към Холокоста. Звучи Ви пресилено? Чуйте

...
България няма ясно отношение към Холокоста. Звучи Ви пресилено? Чуйте
Коментари Харесай

Вижте какви хора награждава българското правителство

България няма ясно отношение към Холокоста. Звучи Ви пресилено? Чуйте тогава това: предходната седмица Министерството на защитата награди някогашния легионер Дянко Марков с държавно отличие. Все едно в емблемата на легионерската организация в никакъв случай не е имало пречупен кръст. Награждаването поражда серия от въпроси, само че дано се съсредоточим върху този: счита ли българското държавно управление, че пречупеният кръст е знак на една позорна политика?
Да напомним историята
96-годишният Дянко Марков е някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили. Преди 1944 година е бил деен легионер, който в никакъв случай не се е отказвал от идеологията на легионите - една от пронацистките организации в България, въпреки и не най-крайната. Марков и до през днешния ден е бранител на тезата, че българската страна не носи отговорност за депортирането на 11 343 евреи от територията на днешните Гърция и Македония. Неговият мотив беше показан от трибуната на Народното събрание още преди петнайсетина години: тогава той сподели, че депортирането на враждебно население по време на война не е закононарушение. През май 2018 повтори своята визия за ролята на българската страна по време на Втората международна война - в съда, където Марков се пробва да отбрани незащитимото, като упреква своите критици в клюка, той е чут да споделя, че преди време България е изпратила евреите в Треблинка “сравнително хуманно”. Но вместо мигновено да се озове в ролята на обвинен, Марков се озова на държавно празненство в негова чест.
Три еврейски организации единомислещо стачкуваха против неговото награждаване - “Шалом”, “Б`ней Б`рит” и Асоциацията на оживелите от Холокоста и техните деца. Казаха, че виждат в Марков един от “българските симпатизанти на нацизма” и приканиха да се анулира церемонията. Обърнаха внимание и на контраста сред България и по-отговорния свят: награждаването се прави “във време, когато в демократична Европа биват търсени и откарвани в съда последни представители с невисок сан на нацистки организации”. Но това не оказа помощ. Награждаването на Марков беше препоръчано и осъществено от националистите в българското ръководство - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, а след това приветствано в обществените мрежи и в някои медии в това число и от хора, които не са обвързани с пагубни идеологии, нито пък са известни с оправдаване или омаловажаване на Холокоста. Това придърпване на поддръжници си има пояснение. С всяко последващо замитане на Холокоста под килима чудовищното се възстановява. Но има и друго.
Симпатичен нацист?
Много българи стоят настрани от историята не тъй като не я познават, а тъй като не могат да ушият флаг от нея. Какво да направи човек с легионите да вземем за пример? Пронацисти са преди 1944, да. Но са и безспорна жертва на комунистическата страна незабавно по-късно. Самият Марков е съден в един от многочислените процеси на сталинска България - несъмнено, не по този начин, както бихме очаквали от една демократична прокуратура, а по скалъпени обвинявания против политически съперник, пратен небрежно в един от най-ужасяващите лагери на Източна Европа.
Тази двоякост в портретите на доста политически фигури - хем поддръжници или съучастници в депортирането на евреите, хем жертва на комунистическия гнет, не правеше изключително усещане през 1990-те години. Тогава българите се усещаха мощно привлечени от потулената история на сталинските чистки и по тази причина пострадалите някак автоматизирано придобиваха ореола на жертви. На симпатични жертви.
Само че от рухването на комунизма изминаха съвсем 30 години, в които има достъп до всякаква информация, а свободата на съвестта е обезпечена. Сега виждаме защо е било употребявано това време - за похлупването на пропагандата с още повече агитация. За неглижирането на едно закононарушение за сметка на друго. Но най-много за това - за последователното претопяване на антикомунистическите настройки в елементарен ревизионизъм. За една изключително твърда група демократи Дянко Марков стана знаме на съпротивата против комунистическия режим. Въпреки пречупения кръст върху емблемата на организацията, от която не се е отказал. И макар всичките думи, които и до през днешния ден изрича за депортирането на евреите, явно без да вижда някаква ирелевантност.
Проблемът е в държавното управление
Разбира се, казусът не е в индивида, който е награден, а в хората, които взеха решение да го наградят. Българското държавно управление занапред ще би трябвало да изяснява претекстовете за това свое решение, а също и за пренебрежението, с което се отнесе към митинга на три еврейски организации, скандализирани от събитието, че нацизмът може да откри " одобрително отношение на държавно равнище ". Както припомня една от тези организации, служителят на Министерството на защитата Иво Антонов, който предходната година се прочу с изпънатата си в нацистки привет ръка, към момента е на работа в институцията.
Според най-меката интерпретация на тези два обстоятелството, България просто не знае смисъла и тежестта на думата “ревизионизъм”, нито пък смисъла на думата “отговорност”. Като имаме поради, че приказваме за политици с трайни съмнения по редица ценностни въпроси, надали е мъчно да си представим, че нехайството им може да създаде цяло домино от пагубни последствия. Но съществува и друга интерпретация: че награждаването е проведено умишлено и целеустремено - в опит на ГЕРБ да укрепи съдружния съюз с крайната десница, като непринудено се причисли към главните идеологеми, които националистите безнаказано насаждат като елементарна простащина.
*Авторката Татяна Ваксберг е очевидец по делото за клюка против основната редакторка на " Маргиналия " Юлиана Методиева, заведено и изгубено от Дянко Марков. Методиева беше оправдана за това, че е нарекла Марков " ноторно прочут антисемит ". Текстът е оповестен в " Дойче веле ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР