България няма право да отказва да издаде паспорт на българчето

...
България няма право да отказва да издаде паспорт на българчето
Коментари Харесай

България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

България няма право да отхвърля да издаде паспорт на българчето с две майки, като за задачата не е нужно да му сформира нов акт за раждане. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС), който бе сезиран от столичния административен съд, заяви.

Казусът стартира с гражданския брак, който подписват българка и англичанка в Гибралтар, Англия. През декември 2019 година те към този момент живеят Барселона, където им се ражда момиченце Сара. Испанските управляващи записват и двете дами като майки.

Българката подава искане до регион „ Панчарево” на Столичната община да издаде акт за раждане на детето. Местните управляващи указват да даде в 7-дневен период доказателства коя от двете дами е биологичната майка на момиченцето. Жената обаче смята, че според настоящото законодателство в България не е длъжна да даде сходна информация.

Общината отхвърля да издаде акт за раждане като показва, че липсват данни за открит генезис на детето. Районното кметство афишира, че е неприемливо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, защото еднополовите бракове в България са неприемливи и сходно регистриране би противоречало на публичния ред.

Българската оспорва отхвърли и казусът стига до административния съд, който взема решение да пита Съда на Европейски Съюз.

Съдът на Европейски Съюз споделя, че всяка страна членка е задължена да издаде карта за идентичност или паспорт на дете, което е неин жител, без да изисква авансово сформиране на акт за раждане от своите национални управляващи. От друга страна Българие е длъжна да признае документите, издадени от Испания, с цел да съблюдава правото свободно напредване на територията на съюза.

„ Ето за какво, в случай че С.Д.К.А. (детето – бел. ред.) е българска гражданка, българските управляващи са задължени да ѝ издадат българска карта за идентичност или паспорт, удостоверяващи нейното фамилно име според акта за раждане, формиран от испанските управляващи, без значение от съставянето на нов акт за раждане “, декларира съдът.

Съдът на Европейски Съюз показва, че разпоредбите за гражданското положение на лицата са от компетентността на обособените страни и те са свободни да плануват или не в своето национално право брака сред лица от еднакъв пол или качеството им на родители.

" При упражняването на тази подготвеност обаче всички страни членки би трябвало да съблюдават правото на Съюза, и по-конкретно наредбите на Договора по отношение на свободата на жителите на Съюза на придвижване и на престояване, като за задачата признаят гражданското положение на лицата, открито в друга страна членка според правото на последната “, се споделя в решението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР