България няма, няма и да има нормална детска болница. Нуждата

...
България няма, няма и да има нормална детска болница. Нуждата
Коментари Харесай

Без детска болница, защото правителството не може да съгражда*

България няма, няма и да има естествена детска болница. Нуждата от център, който да събира всички специалности в педиатрията - от неонатология до рехабилитация, не е належащо да се аргументира. Най-малкото в безумната ни здравна система би било успокояващо да има най-малко една смислена конструкция, която да спести на деца и родители безнадеждното размотаване из лечебни заведения, лаборатории и институции. Кратката орис на последната концепция да се сътвори такова лечебно заведение обаче е показателна за потенциала на властта. И той е нулев, написа в изчерпателен материал за в. Сега Янина Здравкова.
За потребността от детска болница се приказва от десетилетия , в двора на актуалната Александровска болница стърчи незавършена постройка, а болничното заведение, която се назовава педиатрична, е дребна и е събрала единствено част от специалностите. Неонатологията е в " Майчин дом ", детската кардиология и кардиохирургия - в Националната кадриологична болница, ортопедията - в " Пирогов ",УНГ в ИСУЛ и така нататък По-сложни и тежки случаи, с хронични болести или затруднения, са осъдени да обикалят София. Предпоследният опит за основаването на такава болница - по времето на кабинета " Сакскобургготски ", се оказа просто следващата спекулация. Последният - на " Борисов " 3 - е напряко несръчен.
При това самият проект на здравния министър Кирил Ананиев - или най-малко дребната част от него, която той пожела да разгласи обществено, не звучеше безнадеждно зле. Правителствена болница се преобразува последователно в детска, клиниките за възрастни се местят в други лечебни заведения, в двора се строи още една постройка, с цел да може да побере всички отделения. Особено добра част от проекта беше бъдещата детска болница да наследи статута на сегашната " Лозенец " - да е лечебно заведение, основано от страната, а не по Търговския закон,
да може да получава дотации от бюджета и да се управлява по-пряко от притежателя си. Тоест - да не зависи единствено от доходи от здравната каса, които като се изключи че в педиатрията са оскъдни, водят и до бързо деформиране в метода на мислене и деяние по лечебните заведения. Да не се постанова на деца и родители да се гледа като на клинични пътеки, а като на пациенти.
Премиерът Борисов пък сигурно е харесал изключително частта с елиминирането на термина Правителствена болница, име, което го нервира, тъй като демонстрира привилегии, които хем не употребява изключително, хем са бодил в очите на популацията. И какъв по-хубав жест от това - Правителствена болница става Педиатрична, Той я дава на децата, на бъдещето на страната. За да има за тях, Той жертва мястото, където му лекуват високото кръвно. Пък знае ли се, някой ден може и на Благодетеля да я кръстят...
Но популистките мечти са едно, а осъществяването на процедура - друго С типичния си фасон кабинетът взе решението за смяната изненадващо, без публично разискване, без пояснения и елементи. Ефектът не закъсня. Болницата е клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, който не би се разделил с нея току-тъй. От СУ заплашиха с митинги, защото считат, че като нямат постройка и преподаватели, ще изгубят акредитацията на факултета и ще останат без него.
Директорът на Правителствена болница Любомир Спасов, типичен барон в опазването на здравето, отпред на лечебното заведение още от времето на Иван Костов и застрашен най-сетне да се елементарни с царството си, пусна в ход постоянното лоби, което е натрупал с годините банкет на хора от властта. " Не е морално да разрушим къща, с цел да създадем барака ", сподели той.
И е прав. Концепция по какъв начин ще наподобява новата болница няма. Няма план, няма разгласен бюджет, занапред ще се вършат работни групи с шефовете на лечебните заведения, в които има детски отделения, и ще се мисли по какъв начин да се отделят структури от тях. И по какъв начин от Правителствена да се изнесат безболезнено значими отделения като да вземем за пример трансплантационният център.
Въпросът не е разискван всъщност и с Българската педиатрична асоциация, която от години упорства за появяването на сложна детска болница и има подготвени планове. И, естествено, не е дискутиран и със Софийския университет, с чиито представители Кирил Ананиев се срещна чак откакто СУ се разгласи срещу концепцията. Здравният министър само изясни, че в " главите на управлението на Министерство на здравеопазването " има явен проект за всичко, само че не можели да го кажат, до момента в който болничното заведение не промени статута си от ръководена от Министерски съвет в ръководена от Министерство на здравеопазването.
И тъй като можем единствено да гадаем какво има в главите на управлението на Министерство на здравеопазването и поради богатия опит с към този момент роденото от тези глави, в действителност е по-добре този опит за основаване на детска болница да бъде загърбен, най-малко за момента.
Не тъй като е толкоз значимо да има Правителствена болница, нито даже Медицински факултет на СУ, а тъй като хора, които първо режат без пояснения, а след това мислят, слагат в риск живота на стотици пациенти - и деца, и възрастни. Министерство на здравеопазването и Министерски съвет не са в положение даже да напишат, показват и защитят идея за болница, камо ли да я съградят. И в случай че пристъпят към осъществяване на още несъществуващия си проект, процесът на построяването ще е съпроводен с безпорядък, който може да коства животи.
След като - също ненадейно - съдружният сътрудник " Обединени патриоти " отхвърли смяната в закона, с която да стартира преструктурирането, министър председателят Борисов разгласи, че Правителствена ще си остане по този начин, както е. Каква е ориста на детската болница в този случай - не е ясно, за Борисов по-важното е " Лозенец " да не се споделя повече Правителствена. И да не си отваря фронт против Софийския университет.
Показателното обаче е това, че и ГЕРБ, и министрите му, и администрацията, с която ръководят, не могат да съграждат. Не могат и да реформират. На фона на безумието, което съставлява здравната ни система, преструктурирането на една държавна болница би трябвало да е детска играчка. Но и то се оказа непостижимо.
Заглавието е на редакцията
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР