България няма национална програма за ранно откриване на рак на

...
България няма национална програма за ранно откриване на рак на
Коментари Харесай

Липсва програма за ранна превенция на рак на дебелото черво у нас

България няма национална стратегия за ранно разкриване на рак на дебелото черво. Заради слабия интерес към наложителните профилактични прегледи и неналичието на стратегии за предварителна защита доста от пациентите схващат късно за заболяването. Ракът на дебелото черво е измежду най-смъртоносните онкологични болести, само че открит на време е лечим.

Преди към месец Ива Кирилова посещава персоналния си доктор, поради проблеми със стомаха. Притеснила се, тъй като майка й е имала рак на дебелото черво.

" Тя не е отишла в точния момент. Със напълно разнообразни недоволства, със напълно друга процедура е открит и ракът на дебелото черво. Всъщност тя отива за гинекологична процедура ", изясни Ива Кирилова.

Жената съумява да пребори заболяването. Заради болките в стомаха и фамилната обремененост персоналният доктор на Ива я насочва към гастроентерлог.

" Направиха ми колоноскопия. При процедурата се отстраниха два полипа. Единият, от които след хистология се оказа, че е с капацитет за развиване към по-лоша диагноза. За което съм ужасно признателна, че пристигнах на време ", Ива Кирилова.

В болница " Лозенец " създават стратегия за ранно разкриване на рак на дебелото черво. За година по нея са прегледани над хиляда и четиристотин уши.

" При над 400 от тях тъкмо 1/3 открихме притеснителни промени. Това са полипи със недоброкачествен потецниал, които след това бяха отстранени и на тези над 400 души ние дефакто им спестихме тази диагноза в бъдеще ", сподели доктор Герасим Темелков - шеф на клиниката по гастроентероглия в УМБАЛ " Лозенец ".

Идеята на лекар Темелков е тези хора да бъдат проследени и в бъдеше. Така правели в Германия, където той е работил 10 години. И е видял действителните изгоди от програмата за ранно разкриване на рак на дебелото черво.

" Тук приказваме не просто за избавени човешки животи. Тук приказваме за купища спестени пари! Тъй като оперативната терапия, химиотерапиите костват в десетки, стотици хиялди пъти повече, в сравнение с скрининга ", сподели доктор Герасим Темелков - шеф на клиниката по гастроентероглия в УМБАЛ " Лозенец ".

От здравното министерство обясниха, безвъзмездни прегледи и проучвания за рак на дебелото черво се вършат годишно в разнообразни области, в границите на програмата за предварителна защита на незаразните хронични заболявания.

" Тази година фокусът ни е ориентиран към област Враца. Средствата, които са планувани са в размер на 11 000 лв. и ще бъдат задоволителни за осъществяване на почти 260 прегледа ", разясни Илия Тасев - шеф " Опазване на публичното здраве и здравен надзор ", Министерство на здравеопазването.

До момента по програмата са прегледани към 90 души. Другата опция за ранно разкриване на рак на дебелото черво, е посредством наложителните профилактични прегледи, обясниха от здравното министерство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР