България няма намерение да променя структурата на енергийния холдинг,под чиято

...
България няма намерение да променя структурата на енергийния холдинг,под чиято
Коментари Харесай

България няма да променя структурата на енергийния холдинг, заяви Петкова

България няма желание да трансформира структурата на енергийния холдинг, под чиято шапка влизат газовите сдружения „ Булгаргаз” и „ Булгатрансгаз”. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Според Европейската комисия тази конструкция основава предпоставки за държавен монопол и ограничение достъпа на други компании до газовата инфраструктура. Това е повода на страната ни да бъде наложена глоба от 77 милиона евро. Според министъра на енергетиката обаче операторите дават отговор напълно на европейските правила.

„ Това, което Европейска комисия настояваше да се направи, е не тъй като е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а тъй като Комисията счита, че е налице риск във връзка с достъпа на трети страни до тази инфраструктура, това са подозрения на Комисията”, посочи Петкова, представена от bTV.

България прави опити 3 години и не успяхме да стигнем до съглашение, означи тя.

По-рано през днешния ден беше разисквана и финалната процедура, която ще отговори има ли интерес към преноса на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни.

При позитивен резултат „ Булгарстрансгаз” ще стартира създаване на изчезналата инфраструктура от Сърбия до Турция, която ще коства 2,8 милиарда лв.. Маршрутът се припокрива с възможното трасе на „ Турски поток” през България и е част от плана за газов хъб „ Балкан”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР