България няма механизъм за обезщетяване на жертвите на трафика на

...
България няма механизъм за обезщетяване на жертвите на трафика на
Коментари Харесай

В България няма механизъм за компенсация на жертвите на трафика на хора

България няма механизъм за обезщетяване на жертвите на трафика на хора. Това стана ясно по време на полемика, отдадена на тематиката по повод Европейския ден за битка с трафика на хора.

Смелостта е основна дума за екипа на комисията за битка с трафика на хора, съобщи при откриването на форума заместник-министърът на вътрешните работи Моника Бийчър. Тя посочи огромните провокации в последната година пред комисията за битка с трафика на хора като изясни, че тя е била нормализирана. За последните два месеца сполучливо свършена работа, регистрира още тя.

Без устойчиви политики и действителни дейности, които да стоят зад тези политики, няма по какъв начин да бъде реализиран нито един резултат, каза Бийчър. Трафикът на хора е доста основна тематика, добави тя като разясни, че проблемът не касае единствено мигрантите, само че и белите робини.  

Комисията, по думите й би трябвало да е в положение да подаде ръка и да помогне там, където има потребност. Именно това е работата на комисията.

Бийчър упорства за действително използване на политиките за битка с трафика на хора. " Работи се по тактика за битка с трафика на хора. Много е значимо да обменяме положителни практики ", сподели още заместник-министърът на вътрешните работи и изясни: " Без храброст, няма резултати ".

Сега упоритостта на Министерство на вътрешните работи е повече специалисти да бъдат привлечени към комисията. Без съответна здравна помощ жертвите няма по какъв начин да преодолеят проблемите, съгласно Моника Бийчър. Комисията би трябвало да бъде малко по-стабилна, съгласно нея и да подчертава върху самоконтрола, съответните санкции за трафикантите, както и предварителна защита на казуса, за да се взема решение казусът в задатък.

Антоанета Василева, първи вицепремиер на групата специалисти за битка с трафика на хора към Съвета на Европа благодари, че се е укрепила комисията. България сполучливо разви своята законодателна рамка в региона, според нея, само че са нужни незабавни ограничения, които би трябвало да предприеме страната ни. Това се отнася и за други европейски страни, които са подложени на критика от Съвета на Европа във връзка с събирането на данни за жертвите на трафик.

Повечето страни не събират задоволително данни за действителната картина на казуса с трафика на хора. Проблем е обезщетяването на жертвите от трафикантите. Рядко има цялостно обезщетение, сподели Василева. Страните би трябвало да подсигуряват това обезщетение за жертвите, съгласно нея. Затова Съветът на Европа предлага страните да имат фонд за такива компенсации. Такава система за обезщетение на жертвите има в Холандия, Исландия, Швеция. Необходими са цялостни политики, сподели още Антоанета Василева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР