„България няма как да помогне на Украйна с оръжие. България

...
„България няма как да помогне на Украйна с оръжие. България
Коментари Харесай

Заков: Ако дадем оръжие на Украйна, ще оголим нашата армия

„ България няма по какъв начин да помогне на Украйна с оръжие. България в някакъв тип е фронтова страна, въпреки че не се водят бойни дейности непосредствено на наша територия, само че доста покрай нашите до нашата територия и сме на границата на въоръжения спор. Така че ние също имаме планове за това какво е належащо на Българската войска в обстановка, в която не знам какво би могло да се случи. Така че ние имаме нужда от тези въоръжения и в случай че през днешния ден ги предоставим, какво ще остане за Българската войска? “.

Това съобщи военният министър Драгомир Заков във връзка настояването на украинския дипломат за доставка на оръжие за Киев. По думите му той е изумен, че дипломатът е употребявал числа за наличностите на съответните оръжейни системи и муниции в нашата войска.

Заков сподели, че в случай че предоставим желаното въоръжение, ще са нужни от няколко месеца до две години, с цел да могат производителите да възстановят тези количества муниции за нашите въоръжени сили.

„ Не споделям, че не би трябвало да помогнем на Украйна. Казвам, че сега няма по какъв начин да помогнем, защото българската войска ще има нужда от избрани количества оръжие. Например сега би трябвало да създадем поръчка за към български производители, за производството на и придобиване на муниции и това ще отнеме 2-3 години най-малко да ги придобием. Имаме потребност от такива муниции. Представете си, в случай че това, което има сега, го дадем. Ще стане в действителност доста неприятно “, сподели Заков.

Като образец той уточни изявлението своя словашки сътрудник, който на конференцията „ Глобсек “ е изразил неодобрение, че оръжието предоставено на Украйна, ще бъде възобновено на страната му „ някъде към 2027 година “.

Заков разяснява и тематиката за политическата рецесия в обединението и въпроса дали държавното управление ще оцелее. По думите му че „ българската политическа класа е изправена пред тест за държавност “.

Военният министър означи, че не е политическо лице, само че съгласно него „ няма консенсус, който да е неосъществим “.

Заков означи, че сега би трябвало да има работещ парламент точно поради средствата, които би трябвало да се провиснал за рационализация на нашата войска.

„ Ако няма парламент, планът за F-16 Block 70 ще бъде рестартиран, само че въобще няма да е ясно каква ще е цената и ще има липса на изясненост по кое време въобще ще дойдат вторите 8 изтребителя ", разяснява Заков в ефира на bTV.

Министърът уточни, че в първото тримесечие на 2025 година се чакат първите към този момент платени самолети.

Що се отнася до ремонта на Миг-29, Заков уточни, че се водят договаряния с полската страна.

„ Тук става въпрос за закърпване на ситуацията до идването на F-16 Block 70 ", добави министърът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР