България няма избор относно сделката за новите изтребители F-16, защото

...
България няма избор относно сделката за новите изтребители F-16, защото
Коментари Харесай

България няма избор за F-16 - трябва да подпише, смята Андрей Райчев

България няма избор по отношение на договорката за новите изтребители F-16, тъй като страната ни няма войска и на процедура Съединени американски щати ни пазят и те имат основната дума.

Това съобщи пред bTV социологът Андрей Райчев във връзка с наложеното несъгласие от президента Румен Радев на ратификацията на контракта за покупка на американските самолети.

Спорен Райчев няма нищо прикрито по отношение на договорката.

" Не виждам огромна разлика сред позицията на Борисов, Каракачанов и Радев. Те се пробват да запазят достолепие в сложна обстановка. България би трябвало да подпише контракта, няма по какъв начин ", разяснява социологът.

Той посочи, че повода да имаме някаква национална сигурност се споделя Съединени американски щати, само че по думите му Щатите обаче губят авторитет в тази история.

Според политическият психолог Антоанета Христова, президентът е човек, който желае последното дума да е неговата.

Тя акцентира, че като специалист по тематиката, президентът бил изключително сензитивен какви изтребители ще купим.

" На първо място това е ценностен избор, на второ - това е вярното съответствие цена-качество. На трето - това е тематика от доста висок народен интерес. Когато говоренето за всички тези неща е невидимо за всички, тогава излагаме на риск националната си сигурност. Това, което се случва в общественото пространство по тематиката, е голяма неточност на полиците ", счита Христова.

Райчев и Христова разясниха и обрата за машинното гласоподаване. Вчера депутатите одобриха окончателните промени в Изборния кодекс, с които анулираха машинния избор на изборите за локална власт.

" Машинното и електронното гласоподаване са пропагандни приказки и заблуждаване на народа, че нещо ще се промени. ГЕРБ са прави - не би трябвало да се реформира добре работеща система. Всичко това са самоцелни оферти на периферни политици ", акцентира Райчев.

Според Христова пък практиката демонстрира, че машинното гласоподаване е неработещо.

Грешката на ГЕРБ е, че не обясниха смяната на своята позиция в последното гласоподаване. Не обясниха за какво го оставят за след локалния избор. Винаги, когато правиш смяна на тезата си, би трябвало да я аргументираш пред гласоподавателите, с цел да не бъде основа за операция, добави още психологът.

Припомняме, че през вчерашния ден президентът Румен Радев настоя за още диспути и отговори за същинската цена на F-16.

В отговор на това Горанов прикани Радев да работи честно, без провокации и законно. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР