България няма истински реанимации. Причината да е така е един

...
България няма истински реанимации. Причината да е така е един
Коментари Харесай

Бивш зам.-здравен министър за коронавируса: Нямаме истинска реанимация, живеем в страшни времена

България няма същински реанимации. Причината да е по този начин е един български министър на опазването на здравето. ”Живеем в страшни времена, в този момент не е време да се сочи с пръст – време е сериозните, знаещите, да се съберем и да спасим каквото можем ”. Това съобщи професор Олег Хинков по отношение на ковид.
Хинков е някогашен зам.-здравен министър, в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Неговата компетентност е анестезиологията.

Предстоят ни страшни времена, в интензивните отделения ще се влиза със селекция – пациенти над избрана възраст няма да бъдат одобрявани, безапелационен беше пред Българската национална телевизия проф. Хинков.

Той предизвести, че при такава обстановка до седмица-две почват да напущат и медицински служащи, тъй като не могат да устоят душевен на страшния избор – да дефинират кой да има късмет живее и кой да почине.

Професорът изясни и за какво се стигна дотук – поради правилото " болница – комерсиално сдружение ". По думите му, на месец приблизително 40 000 лв. коства да имаш анестезиология в параметри, в които би трябвало и това се води " загуба ", надлежно никой шеф на болница не поддържа такава финансова загуба. Затова в този момент в България съвсем няма анестезиолози.

Хинков даде образец какво е реанимацията – да имаш свободен запас, най-малко една здравна сестра, която да може да замести незабавно. Реанимационната сестра би трябвало да е млада, тя минава километри на едно дежурство, подвига сумарно стотици килограми. И не може тя да има опит по-малко от 3 години, безапелационен е професорът.

" 2008 – 2009 година беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 година в България умряха 4000 души за 1 месец. За голямо страдание те бяха най-вече младежи – родилки и бременни дами. Нямаше оповестено изключително състояние, само че дребното хора, които работехме реанимация, бяхме близо до това състояние (бел. ред. – като пандемия) ", описа професор Хинков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР