България няма да загуби средства по плана за възстановяване и

...
България няма да загуби средства по плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Първите траншове по Плана за възстановяване идват през пролетта

България няма да загуби средства по проекта за възобновяване и резистентност, макар забавянето и рецензиите от Брюксел. Това разгласи вицепремиерът Атанас Пеканов в ефира на БТВ.

Безвъзмездните средства, които страната ни чака, възлизат на над 12 милиарда лв.. България няма да се възползва от предплатено финансиране на стратегиите до края на тази година, и ще кандидатства за разпределяне на средства през идната година. Оптимистичната прогноза е за април-май 2022 година

"В проекта има 57 плана и 46 промени. Брюксел желае промяна в енергийния холдинг. Това обаче е ангажимент, който служебният кабинет не може да поеме ", сподели още служебният вицепремиер Пеканов.

Еврокомисията желае от България най-замърсяващите въглищни централи да затворят до 2026 година Служебният кабинет записа 2 дати, като остави крайното решение на постоянно държавно управление.

При несъблюдение на някои от заложените цели, няма да има 100% финансиране, предизвестяват специалисти.

„ Европейска комисия заплаща против действителни резултати “, напомня Милен Керемедчиев – някогашен замeстник-министър на външните работи и на стопанската система.

По думите му, в случай че проектът забуксува и той не бъде завършен, ще платят по-малък % или в случай че бъдат платени предплатено, ние ще би трябвало да ги връщаме в европейския бюджет.

„ Всички планове, които са в проекта ще останат в този си тип, те са утвърдени, само че изцяло остават 2-те огромни тематики – енергетика и господство на закона “, счита Атанас Пеканов.

Следващата седмица София ще изпрати в Брюксел своите корекции, като тази по какъв начин ще се избира магистратът, който ще проверява основния прокурор.

Докато България преработва проекта си за четвърти път, 18 страни в евросъюза към този момент получиха отчасти финансиране и извършват планове от своите проекти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР