България няма да връща одобрените до момента около 1.3 милиарда

...
България няма да връща одобрените до момента около 1.3 милиарда
Коментари Харесай

България няма да връща парите на ЕС за Струма

България няма да връща утвърдените досега към 1.3 милиарда лв. за строителството на автомагистрала " Струма ", без значение дали ще построи или не пътя през Кресненското дефиле. Това споделиха в отговор на въпрос на Mediapool от представителството на Европейската комисия у нас.

Под въпрос са само европейските средства за построяването на пътя през пролома, в случай че страната ни не успее да ги аргументира, прецизираха от Европейска комисия.

България се опита да отбрани пред Европейска комисия магистрален вид за полуизточен обход - изнасяне на едната посока на придвижването на изток от дефилето и използването на в този момент съществуващия път през Кресна. Брюксел насочи голям брой рекомендации, на които българските управляващи не дадоха съответни отговори, а взеха решение да изтеглят апликационната форма за финансиране за 267 млн. евро на лот 3.2 от автомагистрала " Струма " на 15 януари.

По този мотив обединението " Да спасим Кресненското дефиле " на конференция във вторник показа ограничения, които счита, че би трябвало да бъдат подхванати, с цел да не бъдат изгубени тези средства.

Според екокоалицията изграждане на автомагистрала " Струма " отвън Кресненския пролом е най-хубавият вид за пътуващите, локалния бизнес и хората от Кресна. Това може да стане с напълно източен обход през дефилето или тунелно прекосяване, с цел да се изпълнят рекомендациите на Европейската комисия, счита природозащитната коалиция. Тя предлага проект за деяние, който планува преустановяване на сегашните търгове за строителство, преправка на екодоклада с избор на новото трасе, нови публични поръчки и правене на одит за пътна сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР