България няма да предава българските граничари на турските власти. Това

...
България няма да предава българските граничари на турските власти. Това
Коментари Харесай

Не можем да прекратим делото срещу граничарите ни в Турция

България няма да предава българските граничари на турските управляващи . Това увери правосъдният министър Цецка Цачева. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е допустимо да се стигне до това, те да бъдат предадени на турската страна, успокои тя.

В същото време от думите на правосъдния министър стана ясно, че няма механизъм, по който българската страна да приключи делото в Турция .

Граничарите имат опция да обсъдят с управляващите ни какви ограничения да подхващат .

Министерството на правораздаването не може да се меси директно в работата на българските правосъдни органи, както и в работата на съответния съд в Лозенград, посочи Цачева.
Изключително значимо е да се обезпечи отбраната на сънародниците ни пред съда в Лозенград, сподели още Цецка Цачева.

 Каракачанов прибира граничарите в МО, пази ги от Турция
Каракачанов прибира граничарите в МО, пази ги от Турция

Всички, които с оръжие в ръка извършват своя дълг, имат поддръжката му

Припомняме, на 16 октомври районният съд в Бургас не даде ход на делото против четиримата граничари , упрекнати за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото съвещание е планувано за 09 ноември 2018 година, оповестиха от съда.

Инцидентът стана на 17 април 2008 година в Района на Резово. Тогава български граничари се пробвали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница . Навлезлите в наши териториални води не се подчинили и служителите на реда е трябвало да изпълнят инструкциите при сходни случаи и да употребяват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен служител на реда Михаил Цонков е създаден изстрел, предизвикал гибелта на единия от риболовците. Граничните служители на реда са изпълнявали заповед да задържат турските извършители. Бракониерите не се подчинили на полицейското разпореждане.

На 26-ти ноември 2009 година Военно-апелативният съд оправдава напълно Михаил Цонков.

В края на 2014 година Европейският съд за правата на индивида също оправдава българския граничар. От Европейски съд по правата на човека дефинират като неприемлива жалбата на околните на починалия нарушител.

" Ние извънредно разчитаме на коректността на българската страна в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат предпазени в цялостен размер ", акцентира юрист Кожухаров.

Към момента отбраната не се наема да предвижда може ли турският съд да изиска изгонване на четиримата граничари.

Такава заплаха имаше напролет на 2017 година. Тогава персонално основният прокурор Сотир Цацаров увери, че страната ни няма да допусне това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР