България няма да има представител в бобслея на състезанията от

...
България няма да има представител в бобслея на състезанията от
Коментари Харесай

Без наш бобслей в Пьонгчан

България няма да има представител в бобслея на надпреварите от зимната олимпиада в Пьонгчан. Това разгласи ръководителят на федерацията Борислав Костов.

" Имаме тим, само че не разполагаме със средства, с цел да се явяваме по надпревари - показа пред " България Днес " босът на организацията. - Нуждаем се от присъединяване най-малко на осем старта от международна или европейска купа и класиране в Топ 30 на ранглистата. Трудно е, тъй като се самофинансираме. Не получаваме пари от страната. Вече четири години продължава сагата с лицензирането на федерацията от министерството. Последното решение на съда е в наша изгода, само че няма реакция. Не им се сърдим, че не ни дават пари, а тъй като не ни признават. Ние сме членове на Българския олимпийски комитет, само че нямаме право да се състезаваме на територията на България. "

Нашата страна за последно имаше представител в бобслея на игрите в Солт Лейк Сити през 2002-ра. Тогава Мирослав Данов и Стефан Василев приключиха на 32-ро място.

България ще се опита да класира участници в друга олимпийска дисциплинираност, която се организира на улей - скелетона. Марин Бангиев и Камила Брайър се готвят да нападат квалификациите в самостоятелните надпревари.

" Вече започнаха подготовка в Кьонингзее, където е едно от 14-те трасета в света - изясни Борислав Костов. - Там ще се организира и съревнование от европейската купа. Схемата за класиране е много комплицирана. Ще спонсорираме тяхното присъединяване с персонални пари. Всички хора от управата на федерацията оказваме помощ със средства, изкарвани от нашия бизнес. "

Бангиев и натурализираната англичанка Брайър имат леки травми, само че са подготвени да нападат квалификациите. За Пьонгчан се класират 30 състезатели при мъжете и 20 при дамите. Брайър има съществени класиранията в Топ 20 на огромни надпревари.

Проблеми с задължения

Достойна за разказ сага съпътства ориста на Българската федерация по бобслей и скелетон. През 2013-а и 2015-а министерството на спорта отхвърля лиценз с главен претекст липса на спортна база.

" Многократно е установено, че бобслей и скелетон са зимни спортове. Липсват показани доказателства за построени спортни обекти и уреди. Няма опция за осъществяване на държавни шампионати и лъчение на първенци на територията на страната. Съответно няма условия за развиване на бобслей и скелетон ", обясниха в публично мнение от министерството. Друг от претекстовете на ведомството е, че спортно-педагогическите фрагменти са с дипломи за треньори по ски, ски тичане и лека атлетика. Висшият административен съд връща отхвърли на министерството за преразглеждане.

Предишната федерация по бобслей с президент някогашният играч Стефан Василев губи своя лиценз поради неотчетени контракти в размер на 753 000. С решение на съда от 2009-а организацията е длъжна да заплати на министерството 934 224 лева, които не са погасени до ден сегашен.

През 2012-а е отхвърлен лиценз на друго юридическо лице - Българската федерация по скелетон. Година по-късно се учредява и актуалното съдружие, което също кандидатства.

" Трима от ръководителите на спортните клубове на кандидатстващата спортна организация Българска федерация по бобслей и скелетон - Стефан Василев, Деница Славова и Александър Симеонов, са и членове на Управителния съвет на наказаната и с прекъсната спортна лицензия Българска федерация по бобслей и тобоган ", прибавят още от министерството.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР