България Няма да има по-ниско ДДС за хляба и лекарствата

...
България Няма да има по-ниско ДДС за хляба и лекарствата
Коментари Харесай

Няма да има по-ниско ДДС за хляба и лекарствата

България Няма да има по-ниско Данък добавена стойност за хляба и медикаментите НСТС не утвърди препоръчаният законопроект, който планува понижаване на общоприетата данъчна ставка за брашно, произведения от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5%, както и на медикаментите на 9%  Надежда Неменски 19 юни 2019, 18:14  Няма да има по-ниско Данък добавена стойност за хляба и медикаментите Източник: БГНЕС
оциалните сътрудници, като се изключи КТ „ Подкрепа”, не поддържат измененията в Закона за налог върху добавената стойност, който е препоръчан от Корнелия Нинова и група народни представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България”.

Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го поддържа, сподели вицепремиерът Марияна Николова на брифинг в Министерския съвет след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Предложеният законопроект планува понижаване на общоприетата данъчна ставка за брашно, произведения от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5%, както и на медикаментите на 9% .

„ Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България и останалите работодателски организации не поддържат законопроекта за промени в Закона за налог върху добавената стойност”, разгласи ръководителят на АИКБ Васил Велев. Той счита, че диференцирането на ставките за Данък добавена стойност би ощетило бюджета със обилни суми. По негова оценка това ще бъде в порядъка на 1 милиард.

В същото време това няма да докара до понижаване на цените, а по-скоро ще способства до увеличение на облагите на търговците. „ Не считаме, че посредством данъчна политика може да се прави обществена политика”, добави Васил Велев.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков сподели, че всички промени в данъчните закони би трябвало да бъдат задълбочено премислени. Според него предлаганата смяна за намаляването на Данък добавена стойност е радикална в данъчната система. Това би могло да докара до преразглеждане на системата на директните налози. Точно заради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени би трябвало да бъдат осъществявани при друга капиталова конюнктура – след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за обществените предприятия БСК поддържа приемане му до 30 юни, с цел да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

„ КТ „ Подкрепа” поддържа предлагането за диференцирано Данък добавена стойност за някои артикули от първа нужда ,

разгласи Ваня Григорова от синдиката. По думите ѝ това е поредна позиция на КТ „ Подкрепа” от няколко години, като синдикатът е правил начинания по този въпрос. Причината е, че това е естествена европейска процедура. Освен това по този метод ще остане повече наличен доход в семействата, счита тя.

„ Не одобряваме метод, при който се взема Данък добавена стойност от уязвимите групи, а по-късно ще им бъде даден вероятно като обществени подаяния. По-добре да не ги взимаме изобщо, с цел да се постанова по-късно на цената на достолепието на хората да им подмятаме подаяния”, добави Ваня Григорова. Според нея диференцирането на Данък добавена стойност за артикули от първа нужда ще докара и до увеличение на оборотите.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков не мисли, че посредством намаляването на Данък добавена стойност ще бъде понижено общественото неравноправие в страната. Освен това той не е уверен, че съществува механизъм за намаляване на цените с намаляването на Данък добавена стойност. Според него общественото неравноправие е поради отношението сред директни и косвени налози и дебатът би трябвало да бъде ориентиран към тази тематика.

Министърът на финансите Владислав Горанов беше безапелационен: „ Намаляването на Данък добавена стойност няма да промени цената за крайния консуматор .

Това няма да стане нито при понижаване на общата ставка, нито при диференцираните ставки”. Финансовият министър даде за образец, че откакто в Гърция Данък добавена стойност понижа, цените са се запазили.

От основаването на системата за Данък добавена стойност всички страни след 80-те години се стремят да реализират синхронизация и единност на ставките. „ Силни синдикати и слаби държавни управления са довели до тази фрагментация на налога в Европа и повярвайте, че нито един мой сътрудник финансов министър не е благополучен от това”, посочи Владислав Горанов. Той беше безапелационен, че нито една от задачите, разказана в претекстовете на вносителите, няма да бъде реализирана.

Финансовият министър посочи, че намаляването на Данък добавена стойност наложително ще изисква нарастване на директното облагане. Горанов счита, че най-грешният вероятен инструмент за реализиране на правдивост на уязвимите групи хора е посредством смяна на Данък добавена стойност, тъй като той важи еднообразно както за хората с високо материално, по този начин и за тези по-ограничени благоприятни условия. „ През налозите никой не си оправил стопанската система и не е постигнал правдивост в обществото”, приключи Владислав Горанов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР