България няма да има официална позиция и няма да се

...
България няма да има официална позиция и няма да се
Коментари Харесай

България няма да се намесва в спора за името на Македония

България няма да има публична позиция и няма да се намесва в разногласието сред Атина и Скопие за формалното име на Македония. Това стана ясно от обясненията на външния министър Екатерина Захариева във вторник.

" Това е двустранен въпрос и дано да оставим сред Атина и Скопие да се водят договарянията с посредничеството на Организация на обединените нации. Така, както по време на подписването на нашия контракт, щеше да бъде несвоевременно някой различен да се меси в двустранните връзки, не смятам, че е добре за самите договаряния от всякъде да има вмешателство ", съобщи Захариева.

Гърция години наред блокира евроатлантическата интеграция на Македония поради разногласието за името й. Новото държавно управление в Македония на Зоран Заев обаче даде сигнали, че е готово на отстъпки и договарянията сред двете страни влязоха в решителна фаза и се чака да продължат и на българска територия в края на седмицата.

Тогава у нас се чакат първите дипломати на двете страни Никола Димитров и Никос Коциас за присъединяване в среща сред външните министри на страните от Европейския съюз и Западните Балкани.

Червената линия са териториални искания

" Нашето мнение е ясно, само че това са двустранни въпроси сред двете страни. Не бихме желали да има в името нещо, което би могло да има бъдещи териториални искания към България. България е признала името без никакви представки начело преди много години ", разяснява Захариева.

Тя приветства напредъка в договарянията сред Скопие и Атина и разяснява, че се чака като опитни дипломати двете страни да стигнат до решение.

Правителството на Заев към този момент преодоля българските запаси за присъединението на Скопие към Европейски Съюз и НАТО с подписването на контракта за добросъседство, който би трябвало да почисти противоречивите исторически въпроси сред двете страни.

Екатерина Захариева разяснява във вторник, че поканите за присъединяване в редица препоръки и експертни групи и към страните кандидатки за участие в Европейски Съюз е за да се даде знак, че още в процедурата по предприсъединителния развой те би трябвало да са дейни участници в бъдещата политика на Европейски Съюз.

Според нея това е доста добра процедура и ще бъде доста добра опция за обмяна на отзиви сред страните членки и страните от региона.

В края на българското ротационно председателство на Европейски Съюз, през май, ще се организира и среща на високо равнище на Европейски Съюз за Западните Балкани в София.

Скопие и Атина са покрай пробив

Преговорите сред двете страни се ускориха през последните месеци и са покрай пробив. Тази седмица те не престават във Виена, където в диалозите взе участие и специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц, а по-късно може да продължат и в София, заяви гръцкият вестник " Катемарини ".

Македонският министър председател Зоран Заев заяви по-рано, че Македония е подготвена да смени името си, добавяйки географски маркер към него, с цел да получи вероятност за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Македонските управляващи са подготвени да одобряват главно искане на Атина и новото име да е за всеобща приложимост - интернационална и вътрешна.

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас удостовери в понеделник, че страната му остава фокусирана върху напъните да се реши разногласието. В Гърция обаче се организираха многохилядни митинги против опцията и в новото име да бъде включена думата Македония, която е и географска област в Гърция.

Международният медиатор в разногласието сред управляващите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи няколко благоприятни условия за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР