България Николов: Кандидатстване само с матура е шанс за висшето

...
България Николов: Кандидатстване само с матура е шанс за висшето
Коментари Харесай

Николов: Кандидатстване само с матура е шанс за висшето ни образование

България Николов: Кандидатстване единствено с матура е късмет за висшето ни обучение Онлайн формата на подготовка е изключително подобаваща и за системата на образованието през целия живот 10 юли 2020, 11:33  Николов: Кандидатстване единствено с матура е късмет за висшето ни обучение Източник: Nova.bg
Как учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година, разяснява пред Dir.bg заместник-министъра на образованието Петър Николов, който дава отговор за висшето обучение.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до Я. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до Я. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-н Николов, един от акцентите в новата тактика на висшето обучение през идващите 10 години планува опцията бъдещите студенти да приключват бакалавърска степен за три години. За кои специалности това ще е допустимо и каква е задачата?

Имаме поради европейската процедура и опитът от нашата система за висше обучение. В редица професионални посоки има специалности, които допускат опция за по-кратък период на подготовка от до момента предвиждания за така наречен научен бакалавър четиригодишен период на образование. Там, където е допустимо, ще бъде въведен тригодишният бакалавър с вероятност за надграждане в двугодишна магистърска степен.

- Отчита се, че по-краткият курс на образование за придобиване на "бакалавър " е една от аргументите да се избират университети в чужбина, тъй като в доста случаи това значи по-динамична подготовка и по-бърза реализация на пазара на труда?

В кои тъкмо професионални посоки и специалности ще се предлага тригодишният "бакалавър " решение ще се вземе след разискване с работодателите и с университетските среди.

- Предвижда ли се да има университети, които да оферират напълно онлайн образование?

Онлайн университетите са добра процедура в международен мащаб, изключително що се отнася до образованието на задгранични студенти или студенти от българската диаспора в чужбина. Тази форма на подготовка е изключително подобаваща и за системата на образованието през целия живот. Онлайн подготовката следва необятно да се употребява за надграждане на добито обучение, за придобиване на спомагателна подготовка или преквалификация. Провеждането на образование в електронна среда през миналите месеци удостовери опцията то да бъде потребна опция на обичайното образование по класическия способ.

Трябва да се означи, че отдалеченото образование се организира по избрани правила и условия, които са регламентирани в нарочна разпоредба. Националната организация за оценяване и акредитация, съобразявайки се с тези условия, е органът, който дава акредитация за образование в тази форма на подготовка. В момента, употребявайки и опита, който висшите учебни заведения получиха в изискванията на епидемиологична конюнктура, работим по актуализирането на наредбата за отдалечено образование.

- Какви са резултатите, с които разполага МОН, за онлайн образованието на висшите учебни заведения за втория учебен срок през тази година, които наложи Covid-19?

Повечето висши учебни заведения имаха построени електронно основани платформи, които бяха употребявани доста сполучливо за осъществяване на образователните занятия от разстояние и неприсъствено. Те разрешиха на висшите учебни заведения да реагират доста бързо, в границите на дни, и да преминат от класическата форма на образование в образование от разстояние. Почти нямаше удължение продължителността на образованието през летния учебен срок, а там, където това се наложи, бе заради естеството на образованието по избрани специалности - главно медицинските специалности и учебните заведения по изкуства.

Част от висшите учебни заведения организираха семестриалните си изпити отдалечено посредством разнообразни онлайн платформи в действително време. Друга част ги отложиха за по-късен стадий, като се следи непрекъснато епидемиологичната конюнктура, с цел да бъдат взети навреме съответни ограничения. През целия интервал Министерството на образованието и науката поддържаше провеждането на изпити посредством електронно основани платформи в случаите, в които това беше допустимо, както и при условия на равнопоставеност на изпитваните лица.

По отношение на кандидатстудентските акции и записването във висшите учебни заведения една част от тях взеха решение да отсрочат провеждането на предварителни кандидатстудентски изпити и да проведат единствено постоянни такива. В друга част бяха извършени предварителни изпити онлайн, като напълно се подсигурява равнопоставеност на кандидат-студентите от страна на висшите учебни заведения. Сроковете, за кандидатстудентската акция на висшите учебни заведения, зависеха главно от датите за осъществяване на държавните зрелостни и приемане на дипломите за приключено приблизително обучение от зрелостниците. Беше изразена подготвеност на университетските управления да се съобразят с посочените условия и бяха изменени периодите за кандидатстудентските акции и записването за образование на първокурсниците във висшите учебни заведения в страната. Много от висшите учебни заведения взеха решение да не организират кандидат-студентски изпити, а да осъществят приема на база резултатите от държавните зрелостни изпити.

- Имат ли подготвеност висшите учебни заведения у нас за хибридна подготовка (дистанционно и традиционно) на бъдещите висшисти наесен предвид на пандемията и до каква степен това може да залегне и в бъдещето развиване на тази форма на образование в тактиката на висшето обучение?

Възникването и разпространяването на пандемията COVID-19 на световно равнище наложи потреблението на новаторски способи за образование във висшите учебни заведения в Република България. През последните месеци образованието се организираше в електронна среда, посредством потреблението на електронно основаните платформи на висшите учебни заведения. Осъществяването на образователния развой и надзор по асимилиране на образователния материал благодарение на платформите разкри спомагателни благоприятни условия като по-добра визуализация на обучителните материали, пряк достъп до наличието на потребни интернет страници и видео канали, шерване на файлове, в това число и разработки от студентите, както и навреме отразяване на корекции от страна на преподавателите, задаване на съответни задания за независима подготовка и опция за изпитване и оценяване в електронна среда.

Електронното образование, реализирано в изискванията на пандемия благодарение на електронно основани платформи, сподели, че може да бъде едно потребно допълнение към обичайното образование във висшите учебни заведения. Прилагането на разбъркан модел на образование се приема позитивно и намира необятната поддръжка както от студентите, по този начин и от преподавателите. Изследване, извършено в границите на Рейтинговата система на висшите учебни заведения за 2019 година, демонстрира, че болшинството от студентите в България са на мнение, че още преди началото на епидемията висшите учебни заведения постоянно са употребявали разнообразни форми за онлайн образование, осигурявали са достъп до онлайн запаси и са предоставяли административни услуги по електронен път. Над 2/3 от интервюираните в проучването студенти са изразили единодушие с изказванието, че множеството преподаватели употребяват опциите на новите технологии в преподаването на образователния материал (69% от анкетираните) и дават лекциите си онлайн (72%). Също толкоз огромен дял от интервюираните са били съгласни с изказванието, че могат да употребяват безвъзмезден достъп до интернет във висшите учебни заведения (74%), имат елементарен достъп до задоволително електронна литература за образованието си (66%) и че множеството административни услуги във висшите учебни заведения са налични по интернет (67%).

По време на оповестеното изключително състояние за задачите на Рейтинговата система в анкетите, проучващи студентското мнение, беше въведен спомагателен модул въпроси, свързани с провежданото отдалечено образование. Резултатите от това изследване ще са подготвени и ще бъдат оповестени в края на юли или началото на август и тогава ще знаем повече за удовлетвореността на студентите от отдалеченото образование.

- Какви са рисковете и проблемите за съответни специалности (медицина, фармация, стоматология и др.), свързани с отдалеченото образование и по какъв начин може това да бъде преодоляно?

В по-голяма степен образователният развой във висшите учебни заведения, учащи в медицинските специалности, беше проблематичен. Просто естеството на образованието, което изисква присъствена форма на образование по някои от изучаваните дисциплини, осъществяване на клинични практики и държавни изпити и така нататък, е належащо да се проведат онлайн. Също по този начин юридическите факултети на висши учебни заведения избраха да организират една част от образованието си, както и провеждането на държавните изпити, присъствено в своите аули с претекста, че съгласно Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността "Право " и професионална подготовка "Юрист " от 1996 година, при образованието на студенти в тази компетентност няма отдалечена форма на образование.

- Къде са проблемите в техническото съоръжение и организация в материалните бази на висшите учебни заведения, свързани с онлайн образованието? Предвиждат ли се целеви дотации към тях?

Повечето висши учебни заведения имат електронно основани платформи, построени преди възникването и разпространяването на пандемията COVID-19, които се използваха пълноценно при образованието от отдалеченост. Те позволяваха по-добра визуализация на обучителните материали, пряк достъп до наличието на потребни интернет страници и видео канали, шерване на файлове, в това число и разработки от студентите на графики, таблици, както и навреме отразяване на корекции от страна на преподавателите, задаване на съответни задания за независима подготовка и опция за изпитване и оценяване в електронна среда. Във висшите учебни заведения, където провеждането на образованието от разстояние не беше допустимо да се реализира, удължиха продължителността на летния учебен срок на образователната 2019/2020 година, с цел да може посредством присъствена форма на образование на територията на висшите учебни заведения да се съобщи изучаваният образователен материал.

Основно наранени бяха висшите учебни заведения, учащи студенти в медицинските специалности във връзка с провеждането на клиничните практики, държавните изпити, които е належащо да се проведат в присъствена форма на образование. През последните месеци висшите учебни заведения откриха безспорната нужда от напълно построени и изцяло функциониращи системи за електронно образование, които могат да бъдат употребявани като допълнение към обичайния способ на образование, а при нужда да са в положение напълно да го заместят.

В момента се разисква опцията висшите учебни заведения да могат да аплайват за основаване и надграждане на електронни платформи за образование, развиване на електронната среда за образование и цифровизация, закупуване на съоръжение и обзавеждане за образователни кабинети и лаборатории посредством подаване на планови оферти по оперативните стратегии през новия програмен интервал 2021-2027 (ОП "Региони в напредък ", предпочитана ос 3 "Регионална просветителна инфраструктура ".

- Ще има ли смяна в европейските стратегии за продан на студенти поради Covid-19?

Във връзка с усложнената обстановка, породена от разпространяването на COVID-19, Европейската комисия вкарва опцията за комбинирани подвижности - виртуална подвижност съчетана с физическа подвижност. Тази стъпка е от изключителна значимост, тъй като ще обгръща и идните студентски подвижности, които ще започват през есента на 2020г. и са част от актуалната Програма "Еразъм+ ". Това ще разреши на огромна част от българските студентите да възнамеряват и осъществят подвижност през идната академична година, макар че нямат удостоверение от приемащите висши учебни заведения, че образователната година ще започва с постоянни занятия. Подобна е обстановката и за задграничните студенти, които ще осъществят подвижност в България, само че поради усложненото състояние към момента не знаят дали ще има присъствени занятия в университетите, дали ще има карантинен интервал, когато дойдат в страната и дали ще могат да пътуват свободно. Възможността за провеждането на комбинирани и виртуални подвижности ще бъде продължена и през новия програмен интервал 2021-2027, освен поради обстановката с COVID-19, само че и тъй като комбинираните подвижности ще разрешат на повече студенти да се включат в Програмата, което е една от главните ѝ цели.

Европейската комисия възнамерява създаването на редица "инструменти ", които ще подкрепят за дигитализирането на част от дейностите през новия програмен интервал. Това доста ще улесни опциите на висшите учебни заведения да провеждат работния и образователния развой онлайн. Предвидени са благоприятни условия за достъп до разнообразни административни и просветителни запаси чрез самодейността "Европейска студентска карта ". Целта на която е студентите, които я имат, да могат да се легитимират както във висшето учебно заведение, където се образоват, по този начин и във висшето учебно заведение, където ще осъществят подвижност.

Разработва се нова версия на приложението "Erasmus+ App ", което ще разрешава на студентите елементарно и бързо да получават информация за подвижността им, насоки за организирането и реализирането ѝ, информация за разнообразни събития и начинания, както и достъп до платформата за онлайн езикова поддръжка "OLS ". Платформата за онлайн езикова поддръжка разрешава на студентите да ревизират равнището на езиковите си знания и да следват онлайн езиков курс преди и по време на подвижността. Всички запаси са онлайн, което разрешава на студентите да се образоват в комфортно за тях време и място.

- Факт е това тази година, че има повече претенденти за следване във висшите ни образователни заведения? Как си го обяснявате?

Не знам дали напорът се дължи на това, че се приема единствено по документи - по оценка от тапия и оценка от матурата, или доста български възпитаници, които приключват в този момент, поради ковид се отхвърлиха да следват в чужбина и избраха да следват в български университети. Във всеки случай този резултат, на което и от двете да се дължи, е позитивен, тъй като е добре, като цяло, да се прекрати тази процедура със профилираните изпити за всеки университет. Завършващите поставят Държавен зрелостен изпит, а това дава база за еднообразно оценяване за всички зрелостници. Според мен е хубаво да се влиза във висшите учебни заведения на база оценка на държавни зрелостни изпити и мисля, че това е късмет за българското висше обучение. Тази година по-малко българчета ще отидат да учат в чужбина. Но тези, които стартират следването си у нас, ще могат да видя измененията, които се случиха в университетите ни. Имайте поради, че през последните години българските университети дръпнаха доста напред - модернизират се и се европеизират. Има една инерционна настройка от предходни години, че образованието в чужбина е по-добро от това в България, само че мога да кажа, че това към този момент не е по този начин. Всички, които в този момент влязат в университетите, ще го видят.

- И отново да ви върна към това, че отдалеченото образование има своите позитивни неща, само че общото мнение е, че не е използвано за всички специалности. При дисциплини като медицина и архитектура нещата не са доста положителни...

Коментирах към този момент, че при медицината това е ясно. Няма по какъв начин да се случи. Нали си представяме, че няма по какъв начин един човек, който не е виждал онлайн тялото на болен, на следващия ден да го пратим да оперира. Надявам се, че епидемията ще намалее и ще успеем да уредим и възстановяваме нещата. Със сигурност медицинските компетентност ще би трябвало да имат присъствени часове. Как тъкмо ще се направи това - дали с по-малко студенти, дали по групи, дали някакъв различен стандарт ще се дефинира, ще забележим. Няма по какъв начин всички специалности да минат на отдалечено образование. За мен отдалеченото образование има доста преимущества и е хубаво университетите да мога да го оферират. Може би ще станем очевидци на някаква хибридна форма в близко бъдеще. Добре е един студент да влезе в университета, да усети наличието на преподавателя, на атмосферата, да бъде със своите сътрудници, да се потопи в нова общественост. Това е нещо незаменимо и в случай че изчезне изцяло, няма да е добре.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Борисов за митинга: Искат да попречат да влезем в ERM 2 Борисов за митинга: Искат да попречат да влезем в ERM 2  Гешев: Няма да съобразяваме дейностите на прокуратурата с изявления на политици Гешев: Няма да съобразяваме дейностите на прокуратурата с изявления на политици  Нов антирекорд за денонощие - над 300 инфектирани с ковид Нов антирекорд за денонощие - над 300 инфектирани с ковид  Бебе на 4 месеца с ковид в болничното заведение в Смолян Бебе на 4 месеца с ковид в болничното заведение в Смолян  1 МВФ: Правителствата да спрат със заемите за закъсали компании  1 Пазят ли ни маските от ковид  1 Майки упорстват за продължение на периода на ТЕЛК решенията --> Пaрите ни  МВФ: Правителствата да спрат със заемите за закъсали компании МВФ: Правителствата да спрат със заемите за закъсали компании  Пазят ли ни маските от ковид Пазят ли ни маските от ковид  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  <br> Връщат се част от ограниченията против ковид <br>
Връщат се част от ограниченията против ковид
 Проверете: Колко знаете за Иван Вазов? Проверете: Колко знаете за Иван Вазов?  Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Гешев: Това е закононарушение против бъдещето на България Виц на деня Млад мъж към русата си брачна половинка: - Защо тази чорба е без месо? - Не знам. Приготвих я тъкмо по готварската книга, която е останала… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  ВАП изиска Фандъкова да ревизира поддръжката на зелената система в София ВАП изиска Фандъкова да ревизира поддръжката на зелената система в София В прокуратурата е формирана кореспонденция за недобро ръководство на зелените площи  Илия Милушев беше доведен във Военно-окръжна прокуратура Обвинения за Милушев и Узунов Съветникът на президента беше арестуван за 24 часа, по време на взаимна акция на Специализираната прокуратура и Столична дирекция на вътрешните работи, в четвъртък  ГЕРБ и Патриотите внесоха промените в Закона за НСО ГЕРБ и Патриотите внесоха промените в Закона за НСО С тях шефът на службата ще получи право самичък да дефинира кой и при какви условия ще употребява държавна защита  Експерт: Горещините няма да спрат ковид Експерт: Горещините няма да спрат ковид По-високите температури няма да оказват помощ да се забави разпространяването на новия ковид  Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ” В края на работната седмица: има ли опашки на „ Кулата ” Гръцките управляващи вкараха изборно тестване за ковид на влизане в страната  Почина именитият български щангист Антонио Кръстев Почина именитият български щангист Антонио Кръстев Той е умрял на 58-годишна възраст при автомобилна злополука  Как пациенти с COVID-19 в Румъния напущат лечебни заведения Как пациенти с COVID-19 в Румъния напущат лечебни заведения Гражданите са недоволни от нов закон за налагане на изолираност  От какво се тормози най-вече всяка зодия в любовта От какво се тормози най-вече всяка зодия в любовта Разберете тук  Насилие по време на проява в Атина поради нов закон за митингите Насилие по време на проява в Атина поради нов закон за митингите Демонстранти хвърляха запалителни бомби по полицията  Илюстрация на AD Leonis и гигантските ѝ изригвания Учени засякоха великански изригвания от близка звезда Те са до 20 пъти по-интензивни от тези на Слънцето  Дигиталното приборно табло към този момент е 3D. Това е цифровият интериор на S-Class. Инфоразвлекатената система е дело на българи Към момента няма публично удостоверение, че новата версия на MBUX е дело на българския клон на „ Вистеон ”, само че точно той направи истинската инфоразвлекателна система, тъй че е повече от разумно да допуснем, че втората й версия още веднъж е българско създание.  Слънце и високи температури и през идващите дни Слънце и високи температури и през идващите дни Вижте какъв брой топло ще бъде

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР